Chystáte se na výlet za vínem? Dejte pozor na cestu

Ostatní 09. září 2024 | 09:08 — Anna Novotná
Vinařské regiony právě teď lákají k výletům. A není divu! Kdo by nechtěl zakusit kouzelnou atmosféru provoněnou zralými hrozny, zazpívat si na vinobraní či ochutnat první burčák? Ta nejlepší doba, kdy se vypravit do hrozny provoněných oblastí pod Pálavskými vrchy nebo na Mělnicku, nastává právě teď. Nenechte si ji ujít.
Další 4 fotografie v galerii
Vinařské regiony právě teď lákají k výletům. / Peugeot

Vyrazíte-li ale autem, mějte se na pozoru. Z pohledu provozu a potenciálních krizových situací může být vrchol vinařské turistické sezóny poněkud zrádný.

Vydáte-li se autem do samého srdce vinařských oblastí, musíte počítat s tím, že na silnicích potkáte spoustu cyklistů, kteří s radostí využívají nádherných místních cyklostezek. Tour po vinných sklepech patří k vyhledávaným zážitkům. Pro vozidlo, které se ale velkou skupinu lidí na kolech snaží předjet, může jít ale o velmi náročný a nebezpečný manévr. Riziko pak představuje i fakt, že můžete potkat i ovíněného či rovnou podroušeného cyklistu, a to vyžaduje ještě větší obezřetnost.

Dalším zádrhelem, který může na silnici vytvořit špunt, jsou pomalá zemědělská vozidla včetně plně naložených náklaďáků a traktorů, které převážejí úrodu z polí a vinohradů. Hluk a pohyb sklízecích a obdělávacích vozidel na polích plaší zvěř, která pak často přebíhá přes silnici a výjimkou nebývá ani panický běh srnky přímo pod kola projíždějícího auta. V takových a dalších komplikovaných a řidičsky náročných situacích vám mohou hodně pomoci asistenční systémy vašeho auta. Zejména nejmodernější vozy mají takových šikovných pomocníků celý arsenál. Například hatchback Peugeot 308 či kombík 308 SW vás před kolizí ochrání systémem automatického nouzového brzdění s funkcí varování před srážkou. Tento systém včas rozpozná chodce a cyklisty na vozovce, a to ve dne i v noci, v rychlosti od 7 do 140 km/hod. Systém dokáže reagovat velmi rychle a spolehlivě.

S krátícími se dny oceníte další asistenční systém, Nigth Vision neboli noční vidění. Nabízí ho například fastback Peugeot 408. Systém používá infračervenou kameru, která zachytí teplokrevného tvora na silnici či v blízkosti vozovky, a to na vzdálenost přes 200 metrů. To je dál, než dosáhnou světlomety vašeho auta. Siluetu chodce, cyklisty nebo zvířete zobrazí kamera na displeji auta a zároveň se ozve upozorňující pípnutí, které vás přiměje dát nohu z plynu.  

V komplikovaném provozu, kdy vaši pozornost zaměstnává spousta věcí, se hodí systém, který za vás ohlídá dopravní značky. Dříve tyto funkce a autech rozpoznávaly pouze značky omezující rychlost. Dnes už se ale naučily i další. Například SUV Peugeot 3008 rozezná i zákaz vjezdu, jednosměrku či zákaz předjíždění (včetně značky oznamující konec omezení). 

Důležitým faktorem je také ubránit se za volantem únavě způsobené horkem. Výkonná klimatizace je tak nezbytností. Občas vám mohou znepříjemnit život i prachové částice, které v období zemědělských prací doslova víří vzduchem. Zmíněný Peugeot 3008 vás ochrání účinným systémem AQS (Air Quality Systém), který neustále monitoruje kvalitu vzduchu vstupujícího do prostoru pro cestující a v případě potřeby automaticky aktivuje funkci recyklace vzduchu. Systém Clean Cabin pak filtruje znečišťující plyny a částice. Údaje o kvalitě vzduchu se zobrazují na pravé straně panoramatické obrazovky. 

A pokud vás i přesto přepadne za volantem únava, systém sledování pozornosti řidiče analyzující záběry kamery umístěné na čelním skle a pohyby volantu vás včas upozorní a poradí vám, abyste si dali pauzu na občerstvení. To rozhodně udělejte, ovšem občerstvěte se kávou či limonádou. Vínu se v případě, že za chvíli opět usednete za volant, raději vyhněte.

Zdroj: Peugeot

Témata: auto, moto, výlety, víno
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu