Vejce je králem potravin, přesto se jím neuvěřitelně plýtvá. Zachraňte ho domácí tatarkou

Ostatní DNES | 18:58 — Anna Novotná
Řeklo by se obyčejné vejce. Už svým tvarem evokuje přímočarou jednoduchost. Dokáže být pouhou příměsí v komplikovaném jídle, o které ani nevíte, a na druhou stranu umí být i samostatným chodem. Například vejce Benedikt s holandskou omáčkou je považováno za luxusní snídani, která se běžně podává v pětihvězdičkových hotelech.
Další 3 fotografie v galerii
Zachránit potraviny před plýtváním je současným trendem / Archiv

Vejce je také tématem různých přísloví a pořekadel. Například jedno arabské přísloví říká: „I vejce je třeba vařit s rozmyslem.“ V Bulharsku se zase říká, že „sousedova slepice vždy snáší větší vejce“. V Česku by vám váš investiční poradce poradil, abyste „nedávali všechna vajíčka do jednoho košíku“. A určitě si vybavíte i české úsloví „podobat se jako vejce vejci“. Paradoxem je, že ač jsou vejce dle tohoto úsloví symbolem podobnosti, ve skutečnosti se od sebe liší. Dokonce tak, že je to odsoudí ke zkáze. Až deset procent vajec z velkovýroby se totiž vyhodí, protože zkrátka neodpovídají velikostní normě. To názorně demonstruje, jak nevděčně se lidé k vejcím chovají, a to navzdory tomu, jaký význam tato potravina má jak v kuchyni, tak i mimo ni. 

Vejci vyhozenými ve velkovýrobě plýtvání zdaleka nekončí. Další stovky plat, ve kterých je nějaké vejce rozbité, a promáčí tak krabičku, vyřadí supermarkety. A spoustu vajec samozřejmě vyhodí i spotřebitelé. Stačí, že datum spotřeby je za limitem. Často jsou přitom vajíčka naprosto v pořádku. Přitom si stačí udělat jednoduchý test ponořením do vody. Zkažené vajíčko se drží na hladině, čerstvé se potopí.

A na druhé straně žebříčku plýtvání jídlem máte farmáře, který s láskou chová pár slepic. Každé vajíčko opatrně sebere, skladuje v ideálních podmínkách a následně prodá zákazníkům. Ti většinou neřeší, jestli vajíčko není náhodou velikostně odlišné od těch ostatních. A když je nějaké nakřáplé, rozhodně neletí do odpadu, farmář si z něj s chutí udělá omeletu.

Zachránit potraviny před plýtváním je současným trendem. Propagují ho i samotní kuchaři. Jedním z nich je šéfkuchař Ondřej Molina. Jeho filozofií je vařit tak, aby takřka nic nezbylo. „Nenávidím vyhazování jídla. Řídím se heslem ‚Zachraň jídlo, šetři peníze‘ a toto myšlenku se snažím předávat i mým sledujícím na sociálních sítích prostřednictvím videí“, říká Ondřej Molina. „Snažím se dopad gastronomie na životní prostředí co nejvíce snížit. Například tím, že kvalitní ekologické suroviny, včetně vajec, nakupuji v lokálních farmách, kam jezdím úsporným autem. Jezdit ekologicky je pro mě stejně důležité, jako ekologicky vařit. Používám plug-in hybridní Peugeot 308, které ujede na elektřinu asi 50 kilometrů, což mi většinou stačí, abych dojel tam, kam potřebuji s nulovými emisemi.“ 

Z čerstvých vajec z ověřeného zdroje dělá Ondřej Molina svou vyhlášenou domácí tatarku:

Domácí tatarka s domácí majonézou:

Ingredience:

  • Žloutky z domácích vajíček nebo z ověřeného zdroje
  • Hrubozrnná hořčice
  • Olej
  • Sůl
  • Šťáva z ½ citronu
  • Kapary, 1 kyselá okurka, zelená petrželka

Postup:

Žloutky dáte do misky a přidáte hořčici. Promícháte a za stálého míchání kapete olej, až vznikne krémová konzistence. Osolte a zakápněte citronovou šťávou nebo kvalitním octem. Přidejte nasekané kapary, nasekané okurky a petržel. Dochuťte a máte hotovo. 

Foto01: Ondřej Molina jezdí plug-in hybridním Peugeotem 308

Foto02: Vejce je základní surovinou pro mnoho pokrmů

Foto03: Ekologicky řídit je dle Ondřeje Moliny stejně důležité jako ekologicky vařit

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Zavřít reklamu