Na trhu je obrovský výběr přírodních i umělých cukrů. Málokdo se v nich však vyzná

Ostatní 22. srpna 2018 | 12:19 — Monika Moorová
Cukr se ke slazení používá asi od 17. století. Předtím se používal med. Skvělé objevy ale bohužel mají své limity. Jaké jsou nejznámější náhražky cukru? A které jsou bezpečné? Pojďme se podívat, čím vším můžeme sladit a jaké mají jednotlivé sladidla vlastnosti.
Dalších 5 fotografií v galerii
Sladíme stále více a více, což není pro náš organismus úplně dobře / Shutterstock

Bílý cukr

Bílý cukr je upravený řepný cukr. Má velmi vysokou sladivost. Konzumujeme-li v hojné míře bílý cukr, hrozí nám řada civilizačních chorob. Proto je vhodné bílý cukr nahradit jinými druhy sladidel. A jaké tedy máme možnosti? Je jich vskutku více, než jste si jistě mysleli. Jste závislí na cukru? Hrozí vám obrovské množství problémů. Čtěte zde.

Třtinový cukr

Třtinový cuk je také velmi známým sladidlem. Oproti bílého cukru je třtinový cukr nerafinovaný. Má tmavší barvu a maličko rozdílnou chuť oproti cukru bílému. Ke třtinovému cukru se čím dál častěji uchylují v cukrárenském průmyslu. Díky své nerafinovanosti je tento cukr zdravější variantou oproti tomu bílému, avšak přesto má jednu nevýhodu. Třtinový cukr může obsahovat balastní látky, které mohou vyvolávat alergické reakce u citlivých jedinců.

Melasa

Melasa vzniká při výrobě cukru. Jedná se o tmavý a hustý sirup, který je opět specifický svou vůní a chutí. Melasa v sobě ukrývá mnoho minerálů, vitaminů a další výživné látky, které si naše tělo jistojistě zaslouží. Zvyknete-li si na jeho zvláštní chuť, může vám ochutit různé pokrmy.

Javorový sirup

Javorový sirup je skvělým zdrojem zinku a manganu. Toužíte-li po něčem, co má vysokou sladivost, pak je javorový sirup vhodným sladidlem. Javorový siru má rovněž vysokou kalorickou hodnotu, proto se doporučuje používat javorový sirup s rozvahou.

Slady

Slad se používá především ke slazení nápojů a dezertů. Můžete používat slad ječmenný, kukuřičný, jáhlový či rýžový. Tyto slady se vyznačují nižší sladivosti oproti klasickému bílému cukru.

Med

Med zná téměř každý. Med je vhodný nejen jako sladidlo, ale rovněž se používá v kosmetickém průmyslu. Med obsahuje vysoké množství vitaminů, minerálů a dalších látek, které prospívají lidskému zdraví. To nás ale u medu přece nemůže nijak překvapit. To, že med pomáhá předcházet kornatění tepen, snižuje krevní tlak, uklidňuje při nespavosti atp. – to jsou přece stará známá fakta. I med se však řadí mezi kalorické bomby, proto i zde platí že “méně je více”. A na pozoru by se rovněž měli mít jedinci, kteří jsou alergičtí na pyly.

Glukózovo-fruktózový sirup

Tenhle “zázrak” můžete najít v řadě hotových produktů, jako jsou např. sušenky a různé polotovary. Pokud tento sirup najdete na etiketě nějakého produktu, měli byste si rozmyslet, zda jej chcete zkonzumovat. Příjem tohoto sirupu by měl být kontrolován, protože ve větším množství způsobuje bolesti hlavy, únavu a nebo naopak hyperaktivitu. O alternativních sladidlech jsme více psali před časem.

Jaká jsou na trhu umělá sladidla?

Umělé cukry jsou další kategorii sladidel. Všichni jsme slyšeli o sacharinu či aspartamu, o kterém se především v poslední době mluví opravdu hojně – a ne zrovna pozitivně. Pojďme se podívat na umělá sladidla trošku blíže.

Sacharin
Sacharin je první umělé sladidlo, které se začalo používat již před sto lety. Sacharin má označení E954. Jedná se o nekalorické sladidlo, které je však 500 x sladší než klasický cukr. Používají ho především diabetici. Sacharin bývá rovněž přidáván do nízkokalorických potravin a především o nápojů bez cukru.

Aspartam
Aspartam je další umělé sladidlo, které můžeme na etiketách produktů najít pod označením E951. Aspartam byl objeven v roce 1965 a jeho sladivost o cca 100 – 200x větší než bílý cukr. Aspartamu by se měli vyhýbat lidé s fylketonurií. Rovněž se aspartam nehodí pro tepelnou úpravu a nekyselé nápoje a potraviny. O tom, zda je či není aspartam bezpečný se vedou již dlouhá léta rozporuplné diskuze. V obchodech ho můžete najít pod vznešenými názvy jako např. Nutrasweet, Irbis Sweet atp.

Acesulfam K
Sladidlo s tak úžasným názvem bylo vynalezeno v roce 1967. Jeho označení je E950. Je 200 x sladší než bílý řepný cukr. Má velmi dobrou rozpustnost a najdete jej jak v potravinách, tak i v nápojích, pekárenských výrobcích a samozřejmě také v marmeládách a džemech.

Cyklamát
Cyklamát (E952) má za sebou také bohatou historii. Byl objeven v roce 1937. Látka je cukru podobná více než sacharin a je 20 – 50 x sladší než sacharin. V USA je toto umělé sladidlo zakázáno z důvodu zvýšeného výskytu rakoviny močového měchýře. Chcete-li se tomuto sladidlu vyhnout i vy, měli byste vědět, že se prodává pod názvem Fan sladidlo.

Sukralóza
Sukralóza byla objevena v roce 1976. Nyní má sukralóza označení E955. Je 600 x sladší než řepný cukr. Přidává se do mnoha jídel a nápojů. Velmi dobře je znám pod názvem Cukren, Cukrit, Diachrom a Splenda.

Sorbitol
Sorbitol (E420) se používá nejčastěji ve žvýkačkách a dalších cukrovinkách.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu