Jednoduchý batátový koláč, který si zamilujete

Ostatní 28. července 2019 | 09:01 — Monika Moorová
Sladké brambory jsou mezi kuchaři stále více vyhledávanou surovinou. Dají se z nich vyčarovat úžasné dobroty. Vzhledem k tomu, že obsahují i spoustu prospěšných látek, neměly by chybět ve zdravém jídelníčku.
Dalších 5 fotografií v galerii
I zdravý dezert může skvěle chutnat / Shutterstock

Máte rádi sladké dezerty, ale vyhýbáte se bílému cukru? Pak určitě víte, že cukr se dá jednoduše nahradit. V koláčích můžete použít stévii, javorový či rýžový sirup a do čokoládové polevy rozmixované datle. Ve výsledku tak upečete sladkou, ale přitom velmi zdravou pochoutku. 

Jednoduchý batátový koláč

Ingredience

  • 2 středně velké batáty (600 g)
  • 14 vypeckovaných datlí nebo datlovou pastu
  • 80 g mletých mandlí (které jste předtím nechali několik hodin v teplé vodě a případně je i oloupali)
  • 100 g pohankové mouky
  • 8 lžic kvalitního kakaa
  • 3 lžíce javorového (nebo i jiného) sirupu
  • špetka soli
  • kokos na ozdobení

Postup

Předehřejte si troubu na 180 °C. Oloupejte batáty, nakrájejte na kostky a nechte v hrnci napařit, aby byly měkké (asi čtvrt hodiny). Jakmile se již batáty téměř rozpadají, rozmixujte je na jemnou kaši, do které přidejte mírně zahřáté datle. Mixujte, dokud nevznikne jemná krémová směs. Zbývající ingredience (kromě kokosu) dejte do mísy, zamíchejte a přidejte batátovou směs. Vše je potřeba opět řádně zamíchat. Hmotu nalijte do koláčové formy vyložené pečícím papírem a pečte půl hodiny. Upečený koláč posypte strouhaným kokosem. 

Dvouvrstvý koláč

Ingredience na korpus

250g ovesných vloček, 100g másla, špetka stévie, 2 lžíce hořkého kakaa, 1 lžíce žitné mouky (nebo špaldové), 1 vejce, půl kávové lžičky prášku do pečiva

Ingredience na vrstvu

500g batátů, datlový nebo javorový sirup dle chuti, 2 vejce, 1 větší citron, 1 lžička mleté skořice, půlka lžičky muškátového oříšku, 1 lžíce rumu

Postup

Připravte si v misce těsto na korpus. Ovesné vločky smíchejte s rozpuštěným máslem, kakaem, sladidlem, moukou, práškem do pečiva a jedním vejcem. Směs nalijte do menší formy vyložené pečícím papírem. Potom dejte formu s pečlivě rozetřeným těstem na půl hodiny do lednice odležet, kde se vločky pěkně nasáknou a změknou.

Mezitím připravte vrstvu. Oloupané a nakrájené batáty mírně povařte, vyndejte a rozmixujte. Můžete je také rozmačkat vidličkou. K batátům přidejte sirup, skořici, muškátový oříšek, rum a šťávu z jednoho vymačkaného citronu. Vše řádně prošlehejte nebo rozmixujte. Na závěr přidejte vejce. Těsto nalijte na vločkový korpus a dejte do předehřáté trouby. Koláč se peče na 190°C zhruba 50 minut. Po vyjmutí ho můžete posypat skořicí. (Dále čtěte: Ideálně zvolený jídelníček dokáže s vaším tělem zázraky).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Předprodej oblíbených WALK & BIKE sezónek právě začal. Přes půl roku můžete na Ještědu jezdit lanovkou už od 370 Kč

Předprodej oblíbených WALK & BIKE sezónek právě začal....

Hledáte místo, kde je krásně po celý rok? Mallorca nabízí...

Leden ve Špindlu: Ideální sněhové podmínky, lyžování bez...

Kde se natáčely slavné vánoční filmy a pohádky?...

Skiareál Špindlerův Mlýn odstartoval zimní sezónu...

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé...

Zavřít reklamu