Rezavých litinových radiátorů se nemusíte zbavovat. Nový nátěr jim dodá retro vzhled

Retro 08. února 2020 | 09:36 — redakce
Vlastníte starou chalupu, v níž jsou staré litinové radiátory, které sice fungují, ale nevypadají zrovna k světu? Nemusíte je hned měnit za nové. Stačí je zrenovovat pomocí nového nátěru. Poradíme vám, jak na to.
Dalších 8 fotografií v galerii
Díky novému nátěru prokoukne i žlutý oprýskaný radiátor / Archiv

Litinové radiátory se dnes běžně instalují do historických budov a všude tam, kde majitelé preferují styl retro. Oproti plechovým totiž déle vydrží a poskytují značnou tepelnou úsporu. Co se týče designu, splňují nároky i těch nejnáročnějších zákazníků – což se ovšem o původních topidlech ve starých domech říct nedá. Zrenovovat je však můžete i tehdy, když jsou rezavé.

Příprava je základ

Nejdřív je třeba radiátor pořádně odmastit. Nejjednodušší je pořídit si saponát na odmašťování, který neobsahuje leštící oleje ani silikony a rovnou zbaví radiátor i prachu. Obvykle se nanáší štětcem a nechá se nějakou dobu působit. Je třeba důkladně projet opravdu všechna místa včetně potrubí.

Pokud je radiátor částečně rezavý, vezměte si na pomoc i drátěný kartáček, brusnou houbičku nebo šmirgl a k nim bezoplachový odrezovač. Kombinace těchto věcí zajistí, že získá radiátor jednotný vzhled a nový nátěr bude na kovovém povrchu dobře držet.

Sprej, štětec nebo pistole

Po přípravě se můžete vrhnout na samotný nátěr. Netřeba snad připomínat, že radiátor musí být studený, jinak by barva příliš rychle zaschla a mohla by popraskat. Nanášet ji můžete sprejem, štětcem nebo pomocí stříkací pistole. Každému přitom vyhovuje něco jiného. Dále čtěte: Rychlá renovace za dobrou cenu. Přetřete staré kachle novým nátěrem.

Efektivní volbou je barva ve spreji určená na radiátory, která odolá i vysokým teplotám a často obsahuje i antikorozní látky. Aplikace s ní je jednoduchá, stačí okolí radiátoru pořádně oblepit kartony či igelitem. Jestli chcete natírat pomocí štětce, zvolte úzký a plochý, kterým pohodlně dosáhnete mezi žebra radiátoru. Hodit se bude i tzv. zárožák.

Stříkací pistole je oproti ručnímu nátěru mnohem rychlejší, navíc s ní ušetříte barvu. Dokáže vytvořit na topení rovnoměrný film, takže na novém nátěru nebude vidět starý podklad, kapky ani tahy štětcem. Vyžaduje však trochu zručnosti.

Související články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu