Jak si zařídit koupelnu ve stylu 30. let, ze které se budete těšit řadu let

Retro 28. října 2020 | 16:38 — redakce
Napadlo vás někdy, jaké by to bylo, relaxovat v podobné koupelně jako kdysi slavný podnikatel Tomáš Baťa? Zařídit si koupelnu ve stylu 20. či 30. let minulého století, chce trochu odvahy, času i peněz, výsledek však může být ohromující.
Další 4 fotografie v galerii
Společným znakem historických koupelen je jednoduchý styl / Depositphotos

Vybavit moderní koupelnu retro nábytkem bývá často složitější, než se na první pohled zdá. Aby si získala majitele na spoustu let, žádá si zařizování dokonale promyšlenou koncepci. Dobrý vkus a cit pro desing jsou v tomto případě výhodou. Není však na škodu přizvat k plánování koupelny prověřeného odborníka.

Základem je černobílá klasika

Znakem koupelen v meziválečném období byla především jednoduchost, kterou v současné době preferuje většina světových designérů. Dominovala jim bílá barva, která se nejčastěji kombinovala s kontrastní černou. Obdélníkové obklady na stěnách přitom často doplňovala dlažba oktagon.

Sanitární keramika byla vesměs v bílé barvě. Umyvadla stávala na podstavci, který ukrýval odpadní trubky. Součástí koupelny byla litinová či plechová vana obvykle na nožkách. Při vybavování koupelny v 21. století lze však pracovat i se smaltem nebo přírodním kamenem, který nabízí nejrůznější barevné kombinace.

Litinové radiátory i retro zrcadlo

Ke koupelnám s historickým duchem neodmyslitelně patří i litinové radiátory. K nim je nutné pořídit odpovídající ventily, stejně tak zásuvky a vypínače. Především detaily vytvářejí styl. Krásu veškerého vybavení podtrhne retro zrcadlo, které přinese i do menšího prostoru více světla.

Není nutné vyhýbat se ani tapetám se secesními rostlinnými vzory nebo jednoduché mozaice. Stejně tak sem skvěle zapadne industriální styl, který tvoří kovové konstrukce a otevřené regály. Přirozené světlo nejlépe doplní retro osvětlení. Dále čtěte: Trendem koupelen je tenkostěnná keramika. Díky ní se celý prostor nebývale odlehčí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu