Být prostitutkou bylo za vlády Marie Terezie o krk. Kvůli nevěrnému manželovi proti tomuto řemeslu tvrdě zasahovala

Retro 29. května 2022 | 14:42 — Pavla Krejčí
Stát se prostitutkou bylo za vlády Marie Terezie o krk. Panovnice v touze zabránit manželovi ve styku s tímto druhem žen, totiž zavedla tvrdá pravidla. Existovala jakási komise cudnosti, která dohlížela na dodržování nařízení: buď svatba, nebo vyhnanství.
Památník Marie Terezie ve Vídni / Depositphotos

Svatba nebo vyhnanství

Marie Terezie měla hned několik důvodů, proč omezit nejstarší řemeslo. Jedním z nich byla její zbožnost, která tento druh lásky nepodporovala. Svou roli hrály také pohlavní nemoci, které se hojně šířily. Dalším důvodem, a asi tím nejpodstatnějším, byl její manžel, který nevěstky s oblibou vyhledával. Ale o tom se přece nemohlo mluvit nahlas.

Nějaký zákon vydaný na papíře by muže neodradil prostitutky vyhledávat. Proto podnikla Marie Terezie razantnější kroky: vytvořila komisi cudnosti, která měla dohlížet na slušné chování občanů. Nedej Bože, jestli byl nějaký muž přistižen při činu. O to hůř samozřejmě dopadla ona lehká ženština. Většinou byla pranýřována a ostříhána, což bylo považováno za největší potupu ženy. Existovala možnost, jak se vyhnout následovnému vyhnanství. Prostitutka musela začít žít řádný život tím, že se provdala za muže, se kterým byla přistižena. Ale ruku na srdce, který muž na to dobrovolně přistoupil.

Neexistují záznamy, kolik svateb bylo takto uskutečněno. Otázkou však je, zdali komise konala podle svého nejčistšího svědomí. Prostituci se totiž stále dařilo.

Povinné zdravotní prohlídky

Když Marie Terezie zemřela, její syn Josef II. se rozhodl provést změny. Ženy lehkých mravů si tak mohly oddechnout. Už jim nehrozily tvrdé tresty, musely však podstoupit zdravotní prohlídky. Panovníkovi samozřejmě nešlo úplně o zdraví žen. Nelíbilo se mu, že se pohlavní nemoci šíří mezi jeho vojáky. Syfilis a kapavka byla celkem běžná onemocnění, která je postihovala.

Bylo zřejmé, že se toto nařízení nesetká s nadšenými ovacemi. Lékaři netoužili věnovat svůj lékařský um prodejným ženám, proto prohlídky šidili. Prostitutky naopak o svém onemocnění věděly, po přiznání by však přišly o svůj jediný příjem. Bylo na pořadu dne, že doktory uplácely nebo před prohlídkami utíkaly. Ani prohlídky přímo v nevěstincích nebyly dostatečně účinné. Ty zdravé předstoupily, nemocné se schovaly. Přesto se princip zdravotních prohlídek udržel dalších 100 let. Psali jsme také: Leonardo da Vinci mohl mít homosexuální sklony. V jeho náčrtníku lze vidět pornografické kresby

Autorský článek, další zdroje: bulvarnihistorie.cz, dotyk.cz

Související články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu