Jak poznat, že jste na partnerovi citově závislí a jak se závislosti zbavit

Vztahy 12. června 2020 | 11:43 — Helena Malá
Když je člověk zamilovaný, chce každou minutu trávit se svou láskou. Pokud ale tento stav trvá dlouho a je jen jednostranný, máte problém. Jde totiž o závislost na partnerovi.
Další 3 fotografie v galerii
Emoční závislost je pro vztah ubíjející / Depositphotos

Pokud jeden z dvojice je na svém protějšku závislý, nepřináší to nic pozitivního ani jemu, ani objektu jeho závislosti. Závislý člověk více než lásku prožívá strach z opuštění a jeho partner se zase dříve nebo později začne cítit jako ve vězení. Pokud nechcete, aby se váš vztah rozpadl, je třeba s tím něco dělat. Naštěstí se partnerské závislosti lze zbavit. Musíte ale především chtít a hlavně vytrvat.

Jak poznat citovou závislost

Emoční závislost je rozhodně nezdravá. Člověk se tak obává rozchodu, že se chce v maximální možné míře přizpůsobit svému protějšku. Jenže tím ztrácí vlastní identitu. Často si to přitom ani neuvědomuje. Partnerskou závislost poznáte docela snadno. Závislý člověk se projevuje takto:

  • Neudělá bez partnera žádné rozhodnutí.
  • Nemá žádné vlastní zájmy.
  • Tráví veškerý čas se svým partnerem.
  • Nemá žádné vlastní přátele nebo je postupně ztrácí kvůli fixaci na partnera.
  • Souhlasí se všemi názory svého partnera.
  • Chronicky trpí strachem z opuštění a rozchodu.
  • Chová se jinak v blízkosti partnera a bez něj.

Pokud jsou vám výše popsané vzorce chování povědomé, zbystřete. Jste totiž na svém partnerovi opravdu závislí.

Vybočení z normálu

Je normální, že po opadnutí prvotní zamilovanosti se lidé začínají znovu vracet ke svým koníčkům a zájmům, začínají opět intenzivněji udržovat vztahy se svými přáteli a také čas od času vyhledávají samotu. Není to žádný projev nelásky, je to normální a hlavně zdravý stav.

Když ale partner začne na tento normální stav reagovat přehnaně, například žárlí, je hysterický, vyčítavý nebo propadá pocitům viny, co udělal špatně, je jasné, že máte co do činění s emočně závislým člověkem. Ten pak v krajních případech může vše vyeskalovat třeba vyhrožováním sebevraždou.

Jak z toho ven

Citově závislým lidem obvykle změna partnera moc nepomůže, brzy se totiž dostanou do stejného začarovaného kruhu. Pokud chce závislý člověk něco změnit, musí především najít vlastní hodnoty, zájmy, obnovit vazby s přáteli, najít ztracené sebevědomí a hlavně důvěru ve své schopnosti. Zkrátka a jednoduše najít znovu sebe sama. Dokud se mu toto nepodaří, nemá šanci najít vhodný protějšek a prožít spokojený vztah.

Pět kroků ke zbavení se partnerské závislosti:

1. V prvé řadě si sáhněte do svědomí a uvědomte si, že máte problém a že váš vztah k partnerovi není zdravý. To je základ úspěchu. 

2. Začněte si hledat nové zájmy, koníčky nebo přátele. Začněte se pomaličku osamostatňovat. Neznamená to ale se partnerovi vůbec nevěnovat, jen si nějaký čas vyšetřete jen pro sebe a své zájmy.

3. Naučte se hýčkat nejen partnera, ale i sebe. Zajděte si na masáž, ke kadeřníkovi nebo si udělejte radost jiným upůsobem. Zasloužíte si to.

4. Nastavte si nové hranice a naučte se říkat ne, pokud se vám něco nelíbí nebo s něčím nesouhlasíte. Zbavte se strachu, že byste tím svého partnera mohli ztratit.

5. Když vše zvládnete, přichází na řadu poslední úkol. Naučte se být nezavislí. Je krásné trávit čas s někým, ale i samota má svá pozitiva. Jakmile se naučíte být spokojeni sami se sebou, zjistíte, že se cítíte daleko lépe. A vaše pohoda se pak odrazí i na lepším vztahu. O tom, jak si lze udržet šťastný vztah na dálku, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu