Jak ve vztahu zvládat společné hospodaření s penězi v klidu a bez hádek

Vztahy 08. září 2020 | 12:08 — Klára Sanders
Ideální řešení financí, které by se dalo uplatnit v každém partnerství nebo manželství, neexistuje. Zkuste se ale zaměřit na několik prověřených tipů, jak nejlépe zvládat společné hospodaření s penězi.
Další 4 fotografie v galerii
V partnerském i manželském soužití jsou vždy nějaké společné výdaje, o kterých by měl pár jasně a otevřeně rozhodnout / Karolina Grabowska/Pexels

Společné finance je důležité v partnerství řešit jasně a otevřeně, protože partneři mají vždy společné výdaje. Ať už za bydlení, nákupy nebo třeba cestování. Měli by se ale vždy jasně dohodnout, jak si výdaje dělit a předem si určit pravidla. Pokud toto zanedbáte, jednou se vám to vrátí. Někomu může vyhovovat dělit se o výdaje rovným dílem, pro jiného je ideálem, když každý z partnerů hradí jiné typy nákladů. O společných financích však komunikujte otevřeně a vyhněte se nejasným dohodám. Ušetříte si tak spoustu problémů. 

Společný účet není nic hrozného

Partneři přicházejí do vztahů většinou každý se svým finančním zázemím, příjmy a osobním účtem. Zejména pokud již spolu partneři bydlí a mají společné výdaje za bydlení a domácnost, vyplatí se společnému účtu se nevyhýbat a tyto výdaje spravovat jeho pomocí. Je to výrazně efektivnější a lze dobře sledovat charakter výdajů. Kolik který z partnerů bude přispívat na účet, se samozřejmě musejí partneři dobře domluvit.

Přístup ke společnému účtu by měli mít oba partneři

V běžných situacích, kdy vše funguje, jak má, není potřeba přístup druhého partnera k účtu řešit. Ale když se s jedním z partnerů, který má jako jediný přístup k účtu, na kterém jsou veškeré finance, něco stane a na čas vypadne z běžného provozu, může být ohroženo hladké placení společných účtů nebo dokonce fungování rodiny. Proto je dobré na tuto věc myslet od začátku a zařídit přístup k účtu pro oba v páru.

Nezapomeňte na pojištění hypotéky

Když si partneři pořizují společný domov a hypotéku, jedná se o závazek s pravidelnými, relativně vysokými splátkami i na několik desítek let, během kterých může dojít k nečekaným událostem. Pokud se nechtějí dostat do problémů, je vhodné myslet i na případy, kdy se splácení může zkomplikovat. Hypotéka je takovou formou závazku, u které odborníci na finance doporučují vážně uvažovat o uzavření pojištění schopnosti splácet, které člověka chrání v případech, že u něj dojde krátkodobě či dlouhodobě k výpadku příjmu.

Vzájemně se seznamte se svou finanční minulostí

Pokud s partnerem vstupujete do vztahu, ve kterém máte společné finance, je vhodné si otevřeně promluvit o finanční minulosti. Dluhy minulosti vás totiž mohou časem dohnat. Ať už se jedná o nesplacenou kreditní kartu, různé druhy splátkových karet, staré spotřebitelské půjčky a další. Partnerům se vyplatí společné řešení, kdy všechny tyto půjčky sloučí do jedné, která bude výhodnější a mnohem levnější. Psali jsme také: Vzdálenost nemusí být překážkou aneb jak si udržet šťastný vztah na dálku

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu