I s cholerikem se dá žít v jedné domácnosti. Stačí vědět, jak na něj

Vztahy 18. března 2021 | 10:04 — Klára Sanders
Každý z nás má nějakou povahu a temperament. Jedním ze čtyř druhů temperamentu je právě cholerik. Což je temperament, který se nemusí projevit hned. Obzvlášť ve vztahu, kdy na začátku jsou oba zamilovaní a až první hádky ukáží, zda je partner či partnerka cholerický.
Další 4 fotografie v galerii
V případě cholerika jsou reakce někdy dramatičtější než u ostatních temperamentů / Depositphotos

Temperament je vrozený, částečně se formuje v dětství a nikdy se nemění. Velmi výrazně ovlivňuje naše reakce na určité podněty. 

V případě cholerika jsou reakce někdy dramatičtější než u ostatních temperamentů. Cholerici bývají usměvaví a pohodoví lidé. Ale jen do té chvíle, než je něco rozčílí. To pak vybuchnou, nadávají, křičí, rozbíjejí věci. A během chvíle zase o ničem neví. Pokud tato míra výbušnosti nenese s sebou prvky agresivity či domácího násilí, lze s takovým člověkem strávit i vcelku šťastný a spokojený život. I když to není zrovna jednoduché. V první řadě si musíte uvědomit, zda takového člověka milujete natolik, že s ním chcete být i za tuto cenu. Pokud jste si odpověděli kladně, tak si čtěte dál následující řádky.

Jaký je to typ člověka

Cholerik je člověk, který je dynamický a výbušný. Bývá věčně nespokojený a jediný názor a čin, který je správný, je ten jeho. Na druhou stranu tito lidé mají i kladné stránky. Bývají rozhodní, dokáží vše rychle a bez váhání vyřešit, čímž mnohdy dosahují vytyčených cílů. Cholerici umí ovládnout své emoce, když k tomu mají dobrý důvod. Budou si lépe rozumět s ženami, které jsou spíše submisivní a nepotřebují se hádat o poslední slovo.

Někdy je lepší nereagovat

Pokud doma cholerika máte, je dobré si uvědomit, na co je citlivý, zbytečně ho nedráždit, naopak v něm podporovat kladné vlastnosti. Pokud se už váš partner začne rozčilovat a rudnout, pokuste se zachovat co největší klid. Uvědomte si, že pokud už několik desítek let žije se svojí povahou, těžko ji budete nějak radikálně měnit a toto je jeho způsob, jak se vypořádat se stresem nebo špatnou náladou. Rozhodně si jej ještě více nedobírejte, neutahujte si z něj, nebo ještě více přilijete olej do ohně. Takže v tomto případě, jestli váš partner nebo i partnerka opět vybuchne, mlčte, nereagujte, odejděte dělat nějakou činnost a čekejte, než bouře přejde. Stoprocentně ho to přejde rychleji, než kdybyste se s ním hádala. Vyzkoušet můžete také jednu z reakcí, které vzteklouna odzbrojí. 

Přehnané reakce si neberte k srdci

Samozřejmě, že je velice nepříjemné poslouchat od svého milovaného výčitky a nechat si nadávat. Nicméně uvědomte si, že tito lidé tak většinou činí v afektu a mnohdy řeknou to, co jim zrovna přijde takzvaně na jazyk. Vždyť i kliďasům to občas ujede a vypustí věc, kterou doopravdy vůbec nemysleli vážně. Bohužel, málokterý cholerik se potom omlouvá. Jakmile vychladne, dělá, jako by nic. Je to těžký úděl, žít s někým takovým, ale není to nemožné a pokud je váš vztah mimo tyto občasné mráčky prosluněný, naučíte se časem nedělat si z jeho výlevů těžkou hlavu. Bohužel, takové chování nebývá dobrý příklad pro děti. Takže, pokud to jenom trochu jde, snažte se, aby u jeho výstupů nebyly.

Na stará kolena beránek

Na uklidnění vám může stačit fakt, že i cholerici se po boku klidnějšího a vyrovnanějšího partnera časem trochu zklidní a pokud mají vůli se zlepšit, svůj vztek se naučí částečně regulovat. S věkem většinou přecházejí do klidnější fáze svého života a nerozčilují se kvůli takovým prkotinám jako dříve, ovšem stále nemůžete čekat, že z toho svého budete mít na stará kolena klidného beránka.

Nepleťte si cholerika s agresorem

Ústupky se ovšem vyplatí dělat jenom v případě, že za to partner stojí a vy jste si stoprocentně jistá, že za slupkou vzteklouna se skrývá dobrý člověk. Není cholerik jako cholerik. Často si ženy pletou choleriky s agresory a omlouvají pak i to, že je muž bije a fyzicky napadá. V tomto případě si raději zabalte kufry nebo je naopak zabalte vy jemu a tradá pryč. Za takové chování vám přece nikdo nestojí!

Nechte si poradit, jak spolu vycházet

Jestli chování vašeho partnera omezuje jak váš vztah, tak i celou rodinu, je dobré vyhledat odborníka, který může pomoci objasnit i jiné příčiny. Je však potřeba, aby si vaše polovička uvědomila, že svým chováním ubližuje nejenom vám, ale i dětem - a rozhodla se pro takovou terapii sama. Podle psychologů se i cholerici mohou naučit lépe ovládat emoce a vylepšit tak i své chování. Musejí k tomu mít ale důvod. A protože cholerici neradi prohrávají, umí to většinou dotáhnout do konce. Psali jsme také: Naučte se zbavit nepříjemného pocitu závisti

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu