ADHD se netýká pouze dětí. Sledujte výstražné příznaky, třeba se nemoc týká i vás

Vztahy 06. listopadu 2021 | 18:41 — Kateřina Kofroňová
Poruchou pozornosti trpí v dnešní době velké množství dětí. Věděli jste však, že se nemoc týká i mnohých dospělých? Pokud máte problémy se soustředěním, udržením pozornosti, zapomínáním či emočními výbuchy a impulzivním chováním, možná se vás ADHD týká víc, než jste si kdy mysleli.
Emoční výbuchy a asociální chování patří mezi jedny z mnoha symptomů / Pexels

ADHD (Attention Deficit Hyperaktivity Disorder), tedy porucha pozornosti s hyperaktivitou, je poruchou vrozenou, tudíž není způsobena vlivem výchovy a prostředí, ve kterém dítě vyrůstá. Jak si mnozí lidé starších ročníků často myslí a nebojí se vinit své blízké ze špatné výchovy. Za potíže mohou odchylky ve vývoji centrální nervové soustavy.

Ač se jedná o vrozenou poruchu, lze ji z velké části správným přístupem, změnou pracovního prostředí, návyků či speciálními pomůckami do jisté míry zmírnit. Obzvláště pro dospělé jedince bývá vhodnou metodou psychoterapie a v některých případech pomůže i vhodná medikace. Úspěch však má každý ve svých rukou a je potřeba na sobě celý život pracovat.

Jak poznám, že mám ADHD

Stanovit diagnózu této dědičné poruchy není vůbec jednoduché, jelikož jdou příznaky ADHD často ruku v ruce s jinými fyzickými, ale hlavně psychickými a emočními potížemi. Příznaky ADHD jsou také velmi často podobné jiným onemocněním psychického charakteru. Správnou diagnózu určí jedině psychiatr nebo klinický psycholog.

Příznaky ADHD u dospělých

Hlavní příznaky poruchy jsou u dětí a dospělých velmi podobné. Ovšem u dětí převládá hyperaktivita, kterou dospělí jedinci obvykle netrpí. Mezi hlavní příznaky ADHD u dospělých patří:

  • problémy udržet pozornost,
  • neustálý vnitřní neklid,
  • impulzivní jednání,
  • emoční výkyvy, výbuchy vzteku,
  • neschopnost organizace času a práce,
  • neustálé odkládání těžších úkolů,
  • souběžné psychické problémy a deprese,
  • asociální chování.

Jak s poruchou bojovat

Stejně jako u dětí se dá ADHD i v dospělosti úspěšně léčit. Dospělí lidé postižení touto poruchou mají velmi těžký život, jelikož pociťují neustálý vnitřní neklid, nejsou schopni plánovat budoucnost a trpí často na úzkosti a deprese. Při stanovení diagnózy psychiatrem často dochází k částečné úlevě a následná léčba může pomoci problémy téměř úplně odstranit.

Jako nejvíce účinný se jeví komplexní přístup, kdy se upraví životní a pracovní prostředí, zařadí se používání pomůcek, naordinuje se pravidelná životospráva, psychoterapie a případně i vhodná medikace, která podpoří úspěšnou léčbu.

Změnit přístup k sobě samému

Potřeba je ovšem se s tím smířit a mít neustále na paměti, že to není vaše chyba, že nejste méněcenní, méně inteligentní nebo psychicky nevyzrálí. Stejně tak ale od sebe nemůžete očekávat, že se ADHD zbavíte jen silnou vůlí. Naopak ale pomůže například trenér, kterým může být i váš kamarád či sourozenec, který vám bude pomáhat dokončovat úkoly a organizovat čas.

Také si sestavte systém kontroly, jelikož pořádek a řád jsou hlavní léčebnou pomůckou v boji proti ADHD. Pište si poznámky, vytvořte si přehledné podmínky pro práci i život, tvořte seznamy, utvořte si nové rituály a hlavně buďte důslední. Pořiďte si několik diářů a klidně je rozmístěte na místa, která nejčastěji navštěvujete, a jakmile bude potřeba, zapisujte si do nich vaše poznatky a nedokončené úkoly. Jakmile se vám něco povede, nezapomeňte se řádně odměnit. Jelikož osobní úspěch je nejlepší motivace. Také jsme psali: Jednoduchý trik, díky kterému se vám podaří zkrotit hněv.

Zdroj: nepozornidospeli.cz, adhdchildhood.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu