Jak si v dlouhodobých vztazích udržet touhu, případně jak vášeň znovu najít

Vztahy 11. května 2022 | 08:21 — Pavla Krejčí
Vztah může být harmonický a bezproblémový, to však neznamená, že je ideální. Přátelství, respekt nebo porozumění. Možná tyto aspekty nepostrádáte, ale zato z vašeho vztahu mohla vymizet touha. Co dělat, když u svého partnera postrádáte vášeň?
Na vztahu je potřeba pracovat celý život / Depositphotos

Spousta lidí věří, že to prvotní vzrušení z prvních měsíců vztahu přetrvá navždy. Tak se ale většinou nestává. Když se zdá, že chtíč zmizí, lidé spolu obvykle začnou trávit méně času. Hádají se nebo se přestanou bavit. Mohou se cítit nedoceněni, a nakonec vymizí všechno romantické. Jedním z důvodů, proč k tomu dochází, je nedostatek emocionální intimity. Lze udělat něco pro to, aby se touha znovu navrátila? Klíčem k opětovnému získání touhy je především pochopení její podstaty.

Zkuste trávit čas odděleně

Víte, jak se říká, že s odloučením touha roste? Opravdu to tak je. Většinou prahnete po tom, co je vám vzdálené, je to vaší součástí. Když nejste s partnerem, odvracíte se od každodenních povinností, kterou cítíte k vašemu vztahu. Jeho nepřítomnost vám také pomáhá znovu se spojit s tím, co je neznámé a vzrušující. Odstup vyvolává očekávání, a tedy touhu.

Vědět, co ve vás touhu vypne a co ji naopak rozproudí

Základem toho, jak znovu vyvolat touhu, je najít počáteční vědomí nejprve u sebe. Nebráníte se náhodou touze podvědomě? Položte si tuto otázku a snažte se na ni najít odpověď. Kdy vás nebaví touhu poskytovat? Kdy máte pocit, že vám ji ten druhý nemůže poskytnout? Je přijímání potěšení špatné? Jakmile si ujasníte, jak se k projevování touhy stavíte vy, může se vám otevřít jednoduchá cesta k řešení.

Stejně tak se zamyslete, v jakých situacích můžete v sobě touhu vyvolat. Není to ale o tom, čím vás partner vzrušuje. Cítíte touhu, když vám partner chybí? Když se zrovna cítíte dobře? Když necítíte žádnou zodpovědnost?

Vyzkoušejte aktivity, které pomohou znovu zažehnout romantiku

Pokud se od partnera nechcete distancovat, zkuste s ním naopak trávit čas. Když odchází ze vztahu intimita, je někdy nejlepší odpovědí být spolu. Navrhněte rande nebo nějakou aktivitu na místě, kam jste spolu ještě nikdy nešli nebo zažívejte něco, po čem jste dlouho prahli. Dejte průchod fantazii, touhu vyvolávají silné a nečekané okamžiky.

Pokud touha pominula, je možné, že její počáteční získávání bude neobratné nebo trapné. Ale to je zcela v pořádku. Berte to jako dobré znamení. Je důležité si pamatovat, že řešení jakéhokoli vztahu, ať už sexuálního, nebo emocionálního, je proces, kterému se musíte věnovat. Udělejte si čas a buďte trpěliví. Psali jsme: Jak najít znovu štěstí po rozchodu? Odpojte se od sociálních sítí a věnujte čas sami sobě

Zdroje: healthline.comheysigmund.com, smh.com.au

Témata: vztahy, touha
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu