Pozor na hladové potraviny při hubnutí
Glykemický index je číselný index, který řadí sacharidy na základě rychlosti jejich glykemické odezvy, tedy označuje rychlost vstřebávání sacharidů do krve. Čím rychleji se vstřebá molekula cukru do krve, tím hůře.
Glykemický index používá stupnici od 0 do 100. Potraviny, které mají vysoké hodnoty indexu způsobují rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. Čistá glukóza slouží jako referenční bod a má hodnotu na glykemickém indexu (GI) 100. Některé potraviny např. pivo může převyšovat i hodnotu glukózy, má GI 110.
Po konzumaci potraviny s vysokým glykemickým indexem dojde k okamžitému vzestupu hladiny cukru v krvi neboli hyperglykemii. Zvýšená hladina cukru v krvi není pro tělo příliš příznivá, a proto se tělo snaží hodnotu cukru v krvi snížit. Vyplaví hormon inzulin. Ten může někdy způsobit nadměrný pokles hladiny cukru v krvi, tzv. hypoglykemii, která je doprovázena nepříjemnými pocity podrážděnosti, nervozity a hladu a vede k další konzumaci, nejčastěji něčeho sladkého.
Sledování glykemického indexu potravin je důležité nejen pro lidi s cukrovkou, ale také pro ty, kteří se snaží o snížení své hmotnosti. Nižší hladina inzulinu totiž znamená nižší riziko ukládání tuku v organizmu.
Hodnoty glykemických indexů jednotlivých potravin nalezneme v různých tabulkách na internetu. Dokonce byla vytvořena evropská online databáze potravin, pro které je glykemický index stanoven.
Hodnota glykemického indexu není neměnná
Roli hraje obsah vlákniny, tuku, bílkovin a přítomnost kyselin. Tyto faktory ovlivňují rychlost trávení a vstřebávání sacharidů. V praxi to znamená, že pokud si k pečivu přidáte např. sýr a zeleninu, významně snížíte výsledný glykemický index.
Vyhněte se potravinám s vysokým glykemickým indexem
Sladké pečivo, pečivo z bílé mouky, rozvařená rýže, pečené brambory, smažené hranolky atd. Tyto potraviny způsobí prudký vzestup hladiny krevního cukru, což vyžaduje rychlé zvýšení hladiny inzulínu. Účinkem inzulínu dojde k poklesu hladiny cukru v krvi, což bývá spojeno s pocitem hladu.
Příklady potravin s vysokým Gl
- Pivo Gl 110
- Glukóza Gl 100
- Rýžová mouka Gl 95
- Brambory pečené v troubě Gl 95
- Smažené hranolky Gl 95
- Burizony Gl 95
- Bramborová kaše Gl 90
- Předvařená rýže Gl 90
- Med Gl 90
- Vařená mrkev Gl 85
- Corn flakes Gl 85
- Popcorn (bez cukru) Gl 85
- Mouka pšeničná Gl 85
- Bageta Gl 85
- Chipsy Gl 80
- Meloun vodní Gl 75
Vybírejte potraviny s nízkým glykemickým indexem
Tyto potraviny jsou velmi vhodné nejen pro diabetiky, protože navozují delší pocit sytosti a jsou spojeny s menším pocitem hladu.
Příklady potravin s nízkým Gl
- Zelenina kořenová, saláty, houby, rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice apod. Gl 10
- Česnek Gl 10
- Cibule Gl 10
- Česnek Gl 10
- Ořechy vlašské Gl 15
- Sója (vařená) Gl 20
- Burské oříšky Gl 20
- Meruňky čerstvé Gl 20
- Třešně Gl 22
- Švestka, grapefruit Gl 22
- Čokoláda hořká 70 % kakaa Gl 22
- Mléko (polotučné) Gl 30
- Broskev Gl 30
- Jablko Gl 30
Tato dieta se stala hitem! Ale pozor! Pokud ji držíte, čeká vás nepříjemné překvapení! Více jsme se dočtete zde.