Máslo ghee versus klasické máslo: Které je zdravější a proč?

Zdraví 03. září 2019 | 10:33 — Monika Moorová
Vypadá jako máslo, je vyráběno jako máslo, má podobnou vůni jako běžné máslo, tak v čem se od běžného másla opravdu liší? Je toho více, tak pojďme porovnávat.
Další 4 fotografie v galerii
Máslo ghee se tradičně využívá v indické kuchyni, odkud i pochází / Shutterstock

Víte, co je na tomto másle nejlepší? Není složité na výrobu, proto si jej můžete připravit i sami doma.

Jaké jsou největší rozdíly?

Nepřipaluje se

Zatímco máslo se vám na pánvi ihned přepálí a není např. vhodné pro smažení řízků, čisté ghee má vysoký tzv. bod zakouření, který se pohybuje okolo 250 °C. Tuk tedy vydrží stabilní do vysokých teplot, kterých se dosahuje právě při zmiňovaném smažení. 

Déle vydrží

Další nespornou výhodou ghee je trvanlivost. Ghee můžete skladovat klidně při pokojové teplotě a nemusíte se bát, že by žluklo jako klasické máslo.

Pro osoby s laktózovou intolerancí

Máslo ghee během své výroby projde množstvím procesů, které ho zbaví mléčných složek. Díky samotnému procesu výroby je tak máslo vhodné i pro ty jedince, kteří mají intoleranci na laktózu nebo pro ty, kteří nemohou konzumovat klasické máslo. Máslo ghee můžete konzumovat bez obav z trávicích problémů.

Jaké jsou další přínosy?

Mezi nejpůsobivější přínosy tohoto másla patří jeho schopnost chránit gastrointestinální systém, vyvážit hladinu cholesterolu, poskytnout organismu dostatek energie či snížit záněty v kloubech. Kromě toho zlepšuje zdraví očí, posiluje imunitní systém a dokonce dokáže zabránit vzniku určitých druhů nádorových onemocnění.

Bohaté na vitamíny A, D a E rozpustné v tucích

  • Pokud máte intoleranci na lepek, Crohnovu chorobu nebo onemocnění slinivky, je více než pravděpodobné, že máte problém s nedostatkem vitaminu A. Použitím másla ghee při vaření můžete zvýšit hladinu tohoto vitaminu v těle.
  • Ghee chrání organismus i před nachlazením, chřipkou a zánětem průdušek.
  • Máslo ghee je jedním z přírodních prostředků, které organismu dodávají vitamin D, který pomáhá léčit svalovou bolest, chronickou únavu a osteoporózu. Příznivě ovlivňuje i imunitní systém.
  • Vitamin E zase působí jako antioxidant a přirozený zvlhčovač pokožky. Příznivě působí na regeneraci poškozené pokožky, zlepšuje zrak a vyrovnává cholesterol.

Zásobárna energie

Máslo ghee obsahuje širokou škálu tuků, které zahrnují mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou velmi užitečné pro tělo. Tyto tuky mohou být zpracovávány játry a spalovány jako energie, proto se neukládají do tělesných zásob jako nechtěné tukové polštáře.

Připravte si domácí ghee

Máslo ghee má prostě mnoho výhod a jeho domácí příprava není složitá. Jak na to?

  • Vezměte 500 g nesoleného másla a dejte ho do kastrolu se silným dnem. Na středním ohni máslo rozpusťte.
  • Ztlumte plamen tak, aby máslo jen maličko bublalo. Kastrol nezakrývejte. Máslo bude pěnit a prskat. Na povrchu se začne srážet bílkovina. Máslo se krásně rozvoní a zezlátne.
  • Pečlivě hlídejte, ať máslo nepřipálíte, mělo by zůstat zlatavé, nesmí zhnědnout.
  • Sraženinu na povrchu sbírejte. Až bude máslo čisté a přestane prskat, je čas stáhnout ho z ohně.
  • Nechte ho trochu zchladnout. Přeceďte ho přes jemné sítko do čisté sklenice s pevným uzávěrem. 

O neodpustitelných chybách, kterých se dopouštíme při manipulaci a použitým kuchyňským olejem jsme psali před časem. Neděláte je také? Čtěte více.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu