Obilovina, která vám skvěle nahradí živočišné bílkoviny

Zdraví 07. září 2019 | 10:03 — Monika Moorová
Pokud se zajímáte o zdravou stravu, měli byste se seznámit i s čirokem. Jde o neprávem opomíjenou obilovinu, která se díky sílícímu trendu zdravého stravování dostává opět na naše jídelní stoly.
Dalších 6 fotografií v galerii
Čirok je neprávem opomíjená obilovina / Shutterstock

Čirok je obilovina podobná prosu. Neobsahuje lepek, má vysokou energetickou hodnotu, obsahuje spoustu minerálních látek a má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Jeho původním domovem jsou teplé oblasti Afriky a jihovýchodní Asie. Umí přežít v suchých a horkých oblastech, kde by jiné rostliny neobstály. Povoskované listy ho chrání před spálením a kořenový systém dlouhý až 170 cm umožňuje získávat vodu i z větších hloubek. Jeho síla, odolnost a výjimečné výživové hodnoty pomohly čirok rozšířit do všech světadílů. U nás se čiroku daří v oblasti jižní Moravy.

Čiroku vědci připisují antioxidační a protizánětlivé účinky, dle výzkumů upravuje hladinu cukru v krvi a jeho bílkoviny se kvalitou blíží živočišným. Čirok vyhledávají vyznavači zdravé výživy i jedinci s bezlepkovou dietou.

Zdroj bíloviny i vlákniny

Čirok je nejen dobrým zdrojem bílkovin, ale také vlákniny.

Co obsahuje?

  • Z minerálů obsahuje především hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek.
  • Z vitaminů pak především vitamin B6 (mimo jiné nutný pro tvorbu enzymu DAO, který odbourává histamin), vitamin B1 (nervový systém, proti únavě), vitamin B2 (kůže, oči) či niacin (metabolismus, hladina cholesterolu, únava).

Jak prospívá čirok našemu zdraví?

  • Je protizánětlivý, má antioxidační vlastnosti, působí proti rakovině (hlavně tlustého střeva a prsu)
  • Snižuje cholesterol a upravuje hladinu cukru v krvi. 
  • Čirok je skvělou prevencí řady nemocí, protože vysoká hladina cholesterolu v krvi a nevyvážená hladina cukru v krvi jsou důvodem vzniku cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění, obezity a dalších chorob. 
  • Čirokové otruby mají vyšší antioxidační kapacitu než třeba ovoce (např. borůvky, které jsou považovány za vynikající zdroj antioxidantů). 

Tepelné zpracování zvyšuje účinek

Co je velmi zajímavé, tak tepelná úprava nejenže nesnižuje antioxidační kapacitu tohoto zrna či mouky, ale dokonce ji může zvyšovat. V jedné studii testovali přesně vliv teploty a zpracování na kvantitu antioxidantů a zjistili, že při metodě mletí/trouba (pečení) a osmahnutí zrna/mletí zůstává obsah antioxidantů stejný jako v surové mouce, ale například zpracování trouba/mletí, mikrovlnka/mletí a mletí/mikrovlnka obsah některých antioxidantů dokonce zvýšilo (snížilo však karotenoidy).

Pouze použití vaření/sušení/mletí množství určitých antioxidantů snížilo. Takže se rozhodně nemusíte bát toho, že by se při pečení všechny tyto antioxidanty někam ztratily.

Kdybyste se rozhodli čirok doma pěstovat, tak listy nevyhazujte. Jedna studie prokázala, že i sušené listí může snižovat oxidační stres a potlačovat poškození ledvin.

Jak čirok konzumovat

Plodem čiroku jsou malé žluté kuličky, o něco větší než jáhly. Po uvaření se stává čirok perfektní surovinou na rizota, přílohy či zapečené pokrmy.

Výborně chutná jako zavářka do polévek, je báječný do zeleninového salátu a po rozvaření vám poslouží na kaši či pomazánku.

Z čirokové mouky upečete slané i sladké pečivo. V celozrnné podobě dodá mouka pokrmům tmavší až načervenalou barvu a díky vláknině i hrubší strukturu. Je výborná na pečení chlebů, muffinů, palačinek, lívanců či placek.

Výborně se hodí také na zahušťování omáček a polévek. Čirokovou krupici můžete přimíchat do krupicové kaše pro děti, přidat do knedlíčků či placek. (Dále čtěte: Klíčky jsou vitaminovou bombou. Jaká semena klíčit na která si dát pozor).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu