Nevzhledných bradavic se dokážete zbavit i domácím zmrazením

Zdraví 09. září 2019 | 09:42 — Monika Moorová
Vyskytují se prakticky kdekoliv na těle a nikdo je nemá rád. Způsobují vady na kráse, ale navíc jsou i přenosným onemocněním kůže. Zbavit se jich přitom není nic těžkého.
Dalších 6 fotografií v galerii
Bradavice nejsou jen kosmetickým problémem / Shutterstock

Pokud jste dříve vždy, když jste spatřili byť malou bradavici, letěli k lékaři, tentokrát už nemusíte plašit. Bradavice se můžete v klidu zbavit doma a můžete si ji dokonce i odborně zmrazit.

Kde se bradavice vezme

Jedná se o menší vřídek (odborněji nádorek či novotvar), který vyvolá virová infekce způsobená papilomavirem HPV.

Do těla jste ho nejspíš dostali drobným poraněním kůže, a to nejpravděpodobněji na místě, kde se vyskytuje vysoká vlhkost – nejčastěji veřejné bazény, koupaliště či sprchy. Stejně tak ale můžete nakazit sami sebe a přímým kontaktem přenést bradavici z jednoho místa na druhé. Stejně tak si dejte pozor na nehtovou mykózu. 

Nejčastější výskyt

Pravé bradavice připomínají svým vzhledem květák a jsou na povrchu hrubé. Nejčastěji je můžeme pozorovat na rukou, kolenech a loktech. Pokud jste si našli bradavici na ploskách nohou, jedná se o tzv. plantární bradavici, což je poddruh pravých bradavic. Na tomto místě jsou bradavice velmi nepříjemné, protože se mohou vlivem tělesné hmotnosti zarývat do hloubky, což poté způsobuje bolest.

Čím na ně

Česnek

V přírodním lékařství je česnek velmi často využívaný. Očistěte si jeden stroužek česneku a rozpulte ho na půl. Přiložte ho alespoň na pět minut na bradavici, která s největší pravděpodobností do dvou dnů odpadne. Nelekněte se ale silného pálení, které budete při aplikaci česneku cítit.

Ricínový olej

Pár kapek oleje vmasírujte prstem na místo postižené bradavicí alespoň dvakrát denně, abyste plně využili účinek oleje. Kolem bradavice se vaše kůže bude postupně ztenčovat, až se bradavice pomalu úplně vytratí. Obvykle to trvá kolem 5 dní, ale záleží na velikosti bradavice.

Tea tree olej

Nejen na akné, ale i na odstranění bradavic vám pomůže tento známý olejíček. Pár kapek nakapejte na vatový tampon, který připevněte k bradavici náplastí. Po 6 - 12 hodinách tampon vyměňte za nový a vše opakujte, dokud bradavice nezmizí. Déle než týden by to trvat nemělo.

Citron a ocet

I tento postup můžete využít kdykoliv během roku. Nakrájejte citrony na malinké kousky a zalijte je octem. Nechte přes noc louhovat a druhý den přiložte kousek citronu na postižené místo a přilepte náplastí. Lepšího efektu dosáhnete, když předtím nohy na nějakou dobu namočíte do teplé mýdlové vody. Tato léčba vám zabere do dvou týdnů.

Zmrazte je doma

Když babské rady nepomohou a vám se nechce k chirurgovi, zmrazte si bradavice sami v pohodlí domova. V lékárně seženete samoléčebné přípravky, jejichž aplikace je jednoduchá a efekt opravdu viditelný. Často vás bradavic zbaví již po prvním použití. Po správném použití bradavice do dvou týdnů sama odpadne. Další domácí finty, jak se rychle a účinně zbavit bradavic

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu