Trpíte zácpou? Zkuste skvělé cviky na rozhýbání střev

Zdraví 25. září 2019 | 09:16 — Ilona Cílková
Jsou-li vaše střeva tak trochu líná a trpíte zácpou, cvičení může pravidelnému vyprazdňování pomoci. Podle odborníků je cvičení pro pohodu v břiše dokonce nezbytné.
Další 3 fotografie v galerii
Zácpa postihla jednou asi každého z nás / Shutterstock

Jak pohyb pomáhá? Pohybová aktivita zrychluje průchod natrávené potravy tlustým střevem. Tím se snižují ztráty vody vzniklé vstřebáváním. Výsledkem je měkčí a vlhčí stolice, jejíž vyloučení je snazší než vyprazdňování stolice tvrdé a suché. Aerobní cvičení zrychluje dech a srdeční frekvenci. To podněcuje střevní svalovinu k přirozeným stahům a napomáhá vylučování stolice.

Cvičení si správně načasujte

S fyzickou aktivitou byste měli počkat asi jednu hodinu po větším jídle. Po jídle se totiž zvyšuje prokrvení žaludku a střev, což umožňuje lepší trávení. Pokud byste cvičili hned po jídle, krev by putovala do srdce a svalů.

Jakou aktivitu vybrat?

Už jen zvednutí se z gauče a zahájení jakéhokoli pohybu může ulevit od zácpy. Dále jsou vhodné:

  • pravidelná chůze 10–15 minut několikrát denně
  • běh
  • plavání
  • tanec
  • jako doplněk neaerobní protahování nebo jóga

Pět cviků na rozhýbání střev

K posílení činnosti střev slouží jednoduché cviky, které jsou často doplněné i dechovými cviky. Cvičte nejlépe ráno a večer a tolik, kolik zvládnete. Mezi jednotlivými cviky si vždy udělejte krátkou přestávku.

První cvik

Lehněte si na břicho a natáhněte paže podél těla. Pomalu nadzvedněte horní polovinu těla a opět se pomalu položte na podložku. Opakujte pětkrát, později desetkrát. Ruce nechte ležet na podložce.

Druhý cvik

Položte se na záda a přitáhněte kolena až k hrudníku. V této poloze chvíli zůstaňte, potom nohy vraťte do původní polohy. Opakujte desetkrát. Pravidelně dýchejte. Pokud nemůžete přitáhnout kolena až k hrudnímu koši, nepřepínejte se. Možná vám to nepůjde hned napoprvé, ale časem se jistě zlepšíte, svaly na nohou se vám příjemně protáhnou a nakonec vám tento pohyb umožní dokončit.

Třetí cvik

Klekněte si na zem a opřete se o dlaně. Vydechněte jak nejvíce to půjde, vtáhněte do sebe břicho a prudce uvolněte. Opakujte minimálně pětkrát.

Čtvrtý cvik

Další cvik je podobný předchozímu a jmenuje se „kočičí hřbet“. Klekněte si na zem, vyhrbte záda, pak je naopak prohněte a stlačte co nejvíce dolů a zakloňte hlavu.

Pátý cvik

Posaďte se na židli a pravidelně „na střídačku“ napínejte a uvolněte hýžďové svaly. Jedno napnutí by mělo trvat alespoň 5 sekund. Opakujte desetkrát.

Cvičení doplňte správnými stravovacími návyky. Jak poznáte, že vaše dítě trpí zácpou? Psali jsme zde

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu