Co všchno o vašem zdraví vypoví ušní maz?

Zdraví 18. listopadu 2019 | 10:46 — Anna Novotná
Pravidelné čištění uší patří k hygienickým návykům každého z nás. Věděli jste ale, že ušní maz zastává ochrannou funkci a jeho vzhled vám může ledacos vypovědět i o vašem zdravotním stavu?
Další 2 fotografie v galerii
Pozorně sledujte jeho barvu i konzistenci / Depsotihpotos

Stačit vám bude obyčejná tyčinka do uší. Jediné, co musíte udělat, je vyčistit si uši jako obvykle a sledovat barvu tyčinky po vytažení z ucha. Podle ní pak můžete určit, zda se vás netýká některý z těchto problémů. 

Ušní maz šedé barvy

Jestliže se u vás nevyskytují žádné další problémy, není čeho se obávat. Pravděpodobně se jedná pouze o prach. Tato barva se nejčastěji vyskytuje u lidí z větších měst, o kterých je známo, že to v nich s čistotou vzduchu není zrovna nejlepší.

Ušní maz s příměsí krve

Jestliže při čištění uší zaznamenáte na vatové štětičce stopy krve, může to znamenat, že váš ušní bubínek je protržený. V tomto případě se může ucho díky infekci snadno zanítit, což může vést k zánětu středního ucha a následně také ke zhoršení sluchu. Pokud se nejedná jen o vnější poranění, návštěvu doktora neodkládejte.

Ušní maz hnědé barvy

Vyskytuje-li se u vás větší množství ušního mazu, nebo má-li ušní maz tmavou barvu, nejspíš procházíte velmi stresovým obdobím. Nejde o nic vážného, ale stres je, jak známo, původcem řady onemocnění. Zvolněte proto trochu a odpočiňte si.

Ušní maz černé barvy

Jestliže se vám černá barva objeví na ušní tyčince pouze jednou, nemusíte se plašit. Pokud vás však uši svědí a pokud se svědění stupňuje, navštivte lékaře. Černá barva totiž značí plísňovou infekci.

Bílý ušní maz

Ušní maz bílé barvy značí nedostatek vitaminů a mikroelementů ve vašem těle. Konkrétně se jedná o železo a měď. Pomoci si můžete potravinovými doplňky, nebo přidáním fazolí či ovesných vloček do vaší stravy.

Zapáchající ušní maz

Nepříjemný zápach, který se line z vašeho ušního mazu, může znamenat infekci uvnitř středního ucha. Kromě nepříjemného odéru také občas můžete mít pocit, že slyšíte, jak vaše uši čas od času pukají. Pokud máte současně i tyto příznaky, stojí za to navštívit lékaře na ORL.

Tekutý ušní maz

Může se stát, že se z nenadání konzistence vašeho ušního mazu změní z pevné na tekutou. Tato změna může značit začátek zánětlivého procesu. Je proto dobré domluvit si schůzku s odborníkem.

Suchý ušní maz

Nejsnazší vysvětlení pro suchost v uších je nedostatek tuků v těle. Kromě toho může být příčinou i dermatitida a další kožní onemocnění, která mohou vysušovat kůži. Psali jsme také: Neignorujte třepání hlavou vašeho mazlíčka! Po zánětu ucha může pes i ohluchnout.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu