Rozdíl mezi respirátory je zásadní. Před koronavirem vás ochrání jedině respirátor třídy FFP 3

Zdraví 28. února 2020 | 13:11 — Anna Novotná
Lidé v posledních dnech berou útokem lékárny a skupují ochranné roušky. Stojí za tím zřejmě obava z koronaviru, který se pomalu a jistě šíří z Číny do Evropy. I v České republice aktuálně prošetřují pacienty, u kterých existuje podezření, že se při cestě do Číny touto zákeřnou nemocí nakazili. Jenže ústní roušky nikoho od nákazy neochrání.
Další 4 fotografie v galerii
Lidé často vůbec netuší, k čemu vlastně respirátor či rouška slouží / Depositphotos

Odborníci upozorňují na to, že lidé často vůbec netuší, k čemu vlastně ochranná rouška slouží a že pokud se chtějí chránit před nákazou virem, museli by si pořídit respirátor. Horečnaté skupování ochranných roušek je tak zcela zbytečné. Vysvětlíme vám, jaký je mezi těmito dvěma zdravotnickými pomůckami vlastně rozdíl.

Ochranná rouška

Ochranná rouška je nejrozšířenější ochranou dechu, jakou známe. Její skutečný účel je zamezit průniku mikroorganismů zevnitř ven, tedy skutečně pouze ochránit okolí, ne sám sebe.

Roušku se tak vyplatí nosit třeba ve chvíli, kdy jste nemocní a nechcete nemoc přenést na ostatní členy domácnosti. V žádném případě vám ale rouška neposkytne ochranu před nákazou zvenčí.

Respirátor

Ochranná rouška rozhodně neplní tolik funkcí, jako již méně používané respirátory. Ty dokáží dýchací soustavu ochránit nejen před nebezpečnými výpary mnoha druhů nebo jemnými částečkami prachu a toxických tuhých částeček, ale spolehlivě i přímo před viry a bakteriemi, na které jsou ochranné roušky krátké.

Respirátory mají dva základní parametry. Třídu filtrace značenou jako FFP 1 až FFP 3 a tzv. dýchací odpor. Třída filtrace je vždy vyznačena, dýchací odpor nikoliv. Obecně se dá říci, že čím dražší respirátor ve stejné filtrační třídě, tím nižší dýchací odpor a tedy i pohodlnější používání.

  • Třída FFP 1 - respirátory označené touto třídou zaručují ochranu před částicemi, pevnými a kapalnými aerosoly. Zaručují účinnou ochranu, pokud nejsou překročeny přípustné koncentrace 4x NKP (nejvyšší přístupná koncentrace).
  • Třída FFP 2 - tyto respirátory vás ochrání před částicemi, pevnými a kapalnými aerosoly, mlhou a dýmem. Mohou být používány, pokud koncentrace nepřekročí přípustnou hodnotu 10x NPK (nejvyšší přístupná koncentrace).
  • Třída FFP 3 - respirátory FFP 3 vás ochrání před částicemi, pevnými a kapalnými aerosoly, mlhou a dýmem, viry a bakteriemi a sporami. Mohou být používány, pokud koncentrace nepřekročí přípustnou hodnotu 40x NPK (nejvyšší přístupná koncentrace).

Pokud byste se tedy chtěli chránit před koronavirem či jiným virem nebo bakterií, museli byste si podle odborníků pořídit respirátor označený třídou FFP 3.

Jak respirátor nosit

Ani to, že si pořídíte správný respirátor, vás ale před nákazou nemusí ochránit. Důležité totiž je, si tuto pomůcku správně nasadit. Pokud totiž respirátor na obličej nasadíte špatně, vzniká riziko vdechování i ostatního vzduchu a respirátor vás již nebude chránit tak, jak by měl.

Žádný z klasických respirátorů navíc není určen pro opakované použití, na to jsou tu už dražší polomasky. Obecně funguje respirátor 4 až maximálně 24 hodin, pak je třeba jej vyměnit.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu