Jablka jsou plná vitaminů a minerálů. Vyvarujte se však zásadní chyby při jejich konzumaci

Zdraví 19. července 2020 | 08:21 — Anna Novotná
Možná vám jablka vždycky přišla jako obyčejné ovoce, ale není tomu tak. Jablka mají velmi dobrý vliv na lidské zdraví. Obsahují velké množství vitaminů a minerálů a pravidelná konzumace jablek vám přinese velké množství zdravotních výhod. Podle odborníků ale dělá mnoho lidí při konzumaci jablka jednu velkou chybu.
Další 4 fotografie v galerii
Jablka jsou plná výživných látek a jablečných polyfenolů / Depositphotos

Řeknete si, že co je tak složité na konzumaci jablek. Žádná věda. Mnozí si dopřávají toto ovoce v domnění, že svému tělu dodají množství zdraví prospěšných látek. Ani nevědí, že se vlastně o ně svojí chybou připraví. Co dělají špatně?

Ukázalo se, že ti, kteří jablko oloupou ještě před tím, než ho snědí, se ochuzují o cenné výživné látky. Proč mají jeho slupky tak obrovský přínos pro lidské zdraví? Mohou za to přírodní rostlinné polyfenoly, které jsou ve slupce obsažené. 

Nejzdravější způsob konzumace jablek

Jablka jsou plná výživných látek a jablečných polyfenolů. Podle nejnovějších poznatků mohou polyfenoly z jablek hrát roli při ztrátě hmotnosti a také zabraňují růstu rakovinných buněk. Rozvíjející se výzkum také ukazuje, že mohou dokonce zpomalit progresi osteoartrózy.

Zdraví prospěšné polyfenoly se nacházejí i samotném plodu, ale právě ve slupce je jich nejvíce. Tam se nachází dva a půl krát více antioxidantů, včetně včetně již zmíněných polyfenolů.

Raději v bio kvalitě

Potraviny vypěstované v biokvalitě nejsou, protože ze zákona ani nesmějí být, hnojeny pesticidy a ošetřovány různou chemií. Značka bio je tak jedinou zárukou, že do sebe při okusování jablíčka nedostáváte různé jedy. A zrovna jablka patří mezi ovoce, které se vyplatí kupovat v biokvalitě. Nedávný test totiž ukázal, že obsahují až 16 druhů pesticidů, a to na jednom kousku. 

Existuje však více než jen jeden důvod, proč jíst celá jablka

Snižuje riziko rakoviny

Pravidelné konzumování jablek je spojeno se snížením rizika vzniku některých druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu, rakoviny prostaty či kolorektálního karcinomu. Nedávné studie zjistily, že jablečné polyfenoly dokázaly v laboratorních podmínkách zastavit růst buněk rakoviny prsu. 

Pomáhá srdci

Dlouhodobé výzkumy rovněž ukázaly, že pravidelné konzumování jablek může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Polyfenoly ze slupky a dužiny přispívají ke snížení krevního tlaku a cholesterolu, zlepšují elasticitu žil a snížují inzulínovou rezistenci. 

Kůže a kosti

Jablka mohou být užitečná i při zvládání osteoartrózy. Nedávná studie odhalila, že jablečné polyfenoly - konkrétně polyfenol procyanidin - pomáhá udržet zdravou chrupavku v kloubech a zpomalit progresi osteoartritidy. Psali jsme také: Pažitka je chutný zázrak přírody. Má neobyčejné účinky na naše zdraví.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu