Bílé tečky trápí mnoho žen i mužů. Nevzhledných milií se můžete zbavit sami, pozor ale na postup

Krása 29. července 2020 | 13:21 — Anna Novotná
Milie jsou malé nevzhledné pupínky na pleti s bílou hlavičkou. Vznikají zejména na obličeji ve chvíli, kdy jsou odumřelé kožní buňky zachyceny pod povrchem kůže. Ty posléze dají vzniknout malým tvrdým cystám. Tvrdé bílé cysty, které se nejčastěji tvoří kolem očí, nosu či na tvářích, trápí ženy i muže bez rozdílu věku. Hodně se mílie vyskytují u novorozenců, u nich ale obvykle samy vymizí.
Další 3 fotografie v galerii
Mílie jsou tvrdé bílé cysty vyplněné keratinem, tedy zrohovatělou kůží / Shutterstock

Milie sice nejsou akné, ale zbavit se těchto bílých hrudek bývá stejně obtížné. Pokud se rozhodnete se mílií zbavit sami doma, mějte se na velkém pozoru. Pokud nedodržíte pár zásad, můžete si přivodit i vážný problém.

Pokud se vám jednou za čas udělá na tváři mílie, není to takový problém. Jakmile máte ale těmito hrudkami posetý takřka celý obličej, připadáte si nevzhledně a přemýšlíte, jak se mílií co nejrychleji  zbavit. Na druhou stranu můžete být v klidu - mílie nejsou nebezpečné, ani neznačí nějaké vnitřní onemocnění. Jsou jen otravné.

Milie nevytlačujte

Protože mílie je něco jiného než akné, nestačí hrudku zmáčknout. Mílie už vyžaduje odbornější zákrok a bez použití jehly či jiného ostrého nástroje se hrudek nezbavíte.

A v tom je kámen úrazu. Pokud totiž nedodržíte určitá hygienická pravidla, můžete si do místa snadno zanést infekci, která na vašem obličeji nadělá více škody než užitku.

Pokud se tedy na samoodstranění necítíte, je nejlepší se svěřit do rukou kosmetičky nebo v případě většího množství mílií dermatologa. Ti přesně vědí, jak mílie rychle a bezbolestně odstranit a nezanést vám pod kůži infekci.

Samoléčba

Pokud se přesto rozhodnete se mílií zbavit sami doma, nepodceňte to a držte se našich rad, jak na to.

Na zákrok budete potřebovat sterilní jehlu. Důkladně pleť vyčistěte jemným ručníkem nebo čistícím kartáčkem, opláchněte a vysušte.

Jehlou utvořte v pleti drobnou trhlinu přímo na vršku mílie nebo vedle ní. Jemným tlakem pak vytlačte mílii skrze otvor v kůži. Pokud jste otvor vytvořili přímo na svršku mílie, k vyndání drobné cysty můžete použít i pinzetu.

Vytlačení bulky chce ale cvik. Pokud to neprovedete správně, hrozí, že si v místě vytvoříte ranku, ze které se udělá strup a z něj pak jizvička. Buďte proto opatrní a neustále dbejte na hygienu.

Jak míliím předcházet

Podobně jako u jiných problémů i zde platí, že nejlepší je prevence. Je totiž lepší dělat vše pro to, aby se vám mílie na obličeji vůbec nevytvořily, než se jich pak složitě zbavovat. Tvorbu mílií totiž můžete ovlivnit.

Zásadní je dbát o důkladnou očistu obličeje a pravidelně používat peeling. Co se týká peelingu, nejlepší prevencí proti míliím je peeling chemický. Riziko tvorby mílií snížíte i tím, když se budete vyhýbat minerálním olejům, které se špatně vsakují do pokožky a tvoří vrstvu na povrchu, která může způsobovat ucpání a akumulaci keratinu. Další na seznamu ingrediencí, které nedělají citlivé kůži dobře, jsou silikony. Zkuste přejít na přírodnější péči, která se lépe vstřebává a pokožka může pak lépe dýchat. Psali jsme také: Zralejší ženy by neměly podcenit svůj účes. Střih i barva dokáží zjemnit rysy i omladit.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu