Časté brnění prstů není dobré podceňovat. Jeho příčina může být závažná

Zdraví 21. srpna 2020 | 07:11 — Klára Sanders
Ten pocit, kdy brní ruce nebo nohy, zná občas asi každý. Většinou se pocity mravenčení, píchání nebo brnění vyskytují na prstech končetin, a i když se jedná o velmi nepříjemný pocit, jeho příčina většinou není závažná. Co když nás ale končetiny brní častěji?
Další 4 fotografie v galerii
Nepodceňujte časté brnění prstů / Pixabay

Mravenčení v končetinách se často dostavuje v noci, kdy si třeba člověk nevědomky přeleží ruku. Obvykle ale stačí končetinu rozhýbat či změnit polohu při spánku a je po problému. Pokud vás ale začne brnění obtěžovat už i při běžných činnostech, anebo pokud je spojeno s dalšími příznaky, je vhodné si zajít k lékaři. Může jít totiž o předzvěst vážnější nemoci.

Pokud vás prsty začnou brnět častěji, ze všeho nejdříve doplňte hořčík a vitaminy, zejména pak ty ze skupiny B. Můžete si pořídit přípravky v lékárně, případně hořčík a vitamin B doplnit pomocí potravin. Hořčík najdete jak v mnoha minerálních vodách, tak třeba v banánech, ořeších, luštěninách a dalších potravinách. Vitamin B se vyskytuje v obilovinách, ořeších, banánech, borůvkách, mléku a dalších potravinách.

Brnění prstů ale může signalizovat i vážnější nemoci. Pokud tedy neustává a obtěžuje vás i při běžných činnostech, neměli byste s návštěvou lékaře otálet. Co vše může brnění prstů vyvolat?

Cukrovka

S brněním a poruchami citlivosti konečků prstů se potýkají mnozí diabetici. Nervy jsou vyživovány malými cévkami, které se mohou uzavírat, a tedy poškozovat právě při cukrovce. Odborně se stav nazývá diabetická neuropatie.

Syndrom karpálního tunelu

Komplikovanější podobou útlaku nervů je syndrom karpálního tunelu, který již jen tak nerozhýbete. Vyžaduje lékařské ošetření a pravděpodobně i zákrok chirurga. Brnění většinou doprovází bolest, necitlivost, ztuhlost a zhoršení obratnosti. Toto onemocnění se týká profesí se stereotypními pohyby zápěstí, tedy hlavně lidí pracujících s počítačem – může ale potkat i švadlenu, klavírního virtuosa nebo řidiče kamionu. V léčbě je klíčová rehabilitace, ve vážnějších případech pomůže operace.

Na protažení je vhodný cvik, kdy paži vytočíte zevně a hřbet ruky přitáhnete směrem ke hřbetu předloktí. Tak si lehce uvolníte celou paži, zápěstí i ruku.

Choroby páteře

Brnění a útlak nervů mohou být spojené i s nemocemi páteře, kdy dochází k útlaku nervových kořenů vystupujících z míchy (např. u výhřezu ploténky). Takzvané kořenové syndromy, tedy stlačení nervového kořene v meziobratlovém prostoru, postihují krční i bederní páteř. Bolest v kombinaci s brněním může vystřelovat až do ruky nebo do nohy.

V léčbě se nejčastěji kombinuje podávání léků na zmírnění bolesti, popřípadě aplikace obstřiků. Účinná je také rehabilitace. Možností je více – vodoléčba, elektroléčba nebo magnetoterapie. Vážnější případy se operují.

Roztroušená skleróza

K mravenčení dochází i u roztroušené sklerózy. Jedná se o autoimunitní onemocnění. Na počátku jsou projevy nemoci nejasné a jen jednou za čas se dostaví ataka nemoci. Ta se u každého jedince projevuje jinak, často si ale pacienti stěžují na brnění, mají potíže s pohybem a vidí rozmazaně. Symptomy obvykle po několika hodinách či dnech zase odezní, než se dostaví další ataka. 

Lymská borelióza

Pokud se do vás zakousne klíště, následky můžete pocítit až za pár týdnů. Třeba právě v podobě mravenčení. Jde totiž o jeden z příznaků lymské boreliózy. Brnění se nejčastěji dostavuje ve druhé fázi nemoci, jeden až čtyři měsíce po nakažení. Doprovází ho obtíže podobné chřipce – slabost, bolesti hlavy, bolesti a otoky svalů a kloubů, horečka.

Nádorové onemocnění

Brnění nejen prstů, ale klidně celých končetin může být jedním z mnoha projevů nádorových onemocnění. Nádor totiž může být umístěný tak, že utlačuje nervy či cévy. Z mravenčení ale rakovinu nepoznáte. K lékaři vás dovedou až další příznaky, které mohou být velice různorodé. K pozornosti by vás, mimo jiné, měla přimět bolest v určité části těla a nevysvětlitelný úbytek váhy, změny v zažívání či podezřelé bulky.

Selhávání jater a ledvin

Brnění končetin se může objevit také při hromadění zplodin v těle při selhávání jater a ledvin. Psali jsme také: Jak zmírnit bolesti kloubů při artróze

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu