Poruchy soustředěnosti, ADHD či autismus. Všechny tyto problémy může pomoci vyřešit peřina

Zdraví 22. listopadu 2020 | 09:57 — Helena Malá
Léčebné metody mohou mít mnoho podob. Možná jste například dosud netušili, že lidem, kteří trpí autismem, hyperaktivitou, postraumatickou poruchou či nespavostí, může život výrazně zlepšit peřina. Nejde však o běžnou peřinu, ale takzvanou zátěžovou přikrývku.
Další 3 fotografie v galerii
Speciální zátěžová přikrývka pomůže dětským i dospělým pacientům s ADHD či autismem / Depositphotos

Zátěžová přikrývka je pomůcka, která zlepšuje život dětem i dospělým s poruchami soustředění, autismu a dalšími nemocemi. Zatěžování částí těla působí totiž terapeuticky, navozuje to pocit bezpečí a objetí. Pomáhá k uvolnění, zklidnění i zlepšení koncentrace.

Zátěžová přikrývka není žádný výmysl, stojí za ní americká vědkyně Dr. Temple Grandine, která svým životem a dílem inspirovala spisovatele i filmaře, kteří o ní napsali knihy a natočili celovečerní biografický film. Sama od dětství trpí autismem, ale všechny životní překážky dokázala překonat a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělání autistů. Zkoumala, jak léčit své vlastní stavy úzkosti a objevila blahodárné účinky tlaku pro zklidnění přestimulovaného a vyčerpaného nervového systému. Dr. Grandin stvořila pro svoji soukromou potřebu přístroj vyvíjející tlak na tělo, který vědci a lékaři adaptovali a na jeho základě potom vznikly zátěžové (někdy se uvádí i zatížené) přikrývky.

Tlak uklidní mysl

Principiální myšlenka je, že intenzivní tlak na tělo po delší dobu může uklidnit mysl. Výzkumem se zjistilo, že stimulací v důsledku intenzivního tlaku se uvolňuje serotonin, látka v mozku, která reguluje náladu, spánek a senzorické vnímání.

Zátěžové přikrývky napodobují stimulaci způsobenou intenzivním tlakem, a mají proto zklidňující a utišující efekt.

Jsou relativně efektivním nástrojem při zklidnění dětí, obzvláště pak dětí trpících neklidem a v extrémních případech i sebe-zranitelnými pohyby.

Jsou i velmi účinné pro dospělé, významně pomáhají při úzkostech, demenci, traumatech a nespavosti. Mají blahodárné účinky při léčbě chronických bolestí, fybromyalgie a celé škály nervových onemocnění.

Jak to funguje

Přikrývka váží od 3,5 kg po 11 kg, (každá váha je určena pro uživatele jiného věku) a funguje tak, že vytváří stálý jemný tlak, který stimuluje tělo k uvolňování hormonu melatoninu a serotoninu. Serotonin je hormon, který pomáhá k emoční vyrovnanosti a pohodě. Správné používání přikrývky pak vede ke zklidnění, relaxaci i lepšímu soustředění a udržení pozornosti.

Přikrývky obsahují polypropylenové kuličky, které zajišťují přiměřenou zátěž na tělo. Vytváří rovnoměrný tlak pomocí prošití přikrývky a tedy i rovnoměrného rozmístění zátěžového materiálu.

Speciální zátěžové přikrývky používají lidé nejen doma, ale i ve specializovaných zařízeních a nemocnicích. Nejčastěji přikrývky pomáhají při léčbě onemocnění autismu, ADHD, hyperaktivity, pocitů úzkosti, syndromu CAN (syndrom týraného, zneužívaného a zanedbaného dítěte). Dále je to fetální alkoholový syndrom, posttraumatická stresová porucha, nespavost, všeobecné projevy rozrušenosti, nepokoje a nestability. Využívají ji ale také lidé, kteří pracují pod velkým tlakem.

Důležitá je hmotnost uživatele

Přikrývky jsou rozděleny podle váhy. Čím je uživatel lehčí, tím lehčí potřebuje i přikrývku. Je vhodná pro uživatele s váhou nad 9 kg. Váha přikrývky by měla být mezi 15 až 20 procenty tělesné váhy uživatele.

Cílem zátěžové přikrývky je obepnout celé tělo. Tak jako objetí mezi dvěma lidmi netrvá hodiny i zátěžová přikrývka se má používat vždy jen chvíli - jedná se o minuty. Během této doby reaguje mozek na změny stavu, pokud by přikrývka takto působila dlouhodobě, mozek by si na ni zvykl a vytratil by se její účinek.

Někomu dělá dobře, když se přikrývkou zakryje od hlavy po paty, jiný ji snese jen v oblasti nohou. Je to ale individuální a vždy je nutné se přizpůsobit pacientovi. O tom, že s nespavostí vám pomůže i speciální dechové cvičení, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu