Těhotným chybí vitamín D. Jeho nedostatek znamená špatnou startovací pozici pro budoucí zdraví miminka

Zdraví 21. dubna 2017 | 08:50 — Anna Novotná
V zimních a jarních měsících trpí, až 80 % těhotných žen nedostatkem vitamínu D. Nové vědecké poznatky přitom zásadně rozšiřují jeho účinky a význam v těhotenství. Nedokonalé zásobení vitamínem D v období těhotenství znamená špatnou startovací pozici pro budoucí zdraví miminka.
V zimních a jarních měsících trpí, až 80 % těhotných žen nedostatkem vitamínu D / Shutterstock

Závislost na matce

Ve třetím trimestru začíná totiž osifikace, což není nic jiného než „zavápňování“ kostí plodu. Je-li vitamínu D v těle matky málo, dojde k vyplavování vápníku z jejich kostí pro potřeby miminka. „Některá srovnání jasně ukazují, že rozdíl v hustotě kostní tkáně u dětí, jež byly zásobeny již v prenatálním období, a těmi, které se narodily ženám s nižším obsahem déčka v krvi, je odlišný. Optimální hladina déčka navíc zajišťuje dostatečný tonus svalů, což má vliv na správnou polohu plodu v děloze a pravděpodobně brání i vrozené luxaci kyčlí,“ říká pediatr MUDr. Božena Kalvachová, CSc. z Endokrinologického ústavu v Praze.

Základ vrozené imunity a štít před alergií

Věděli jste, že nízká hladina vitamínu D zvyšuje počet případů, kdy se děti potýkají s astmatem, alergickými obtížemi nebo lupénkou? Správné zásobení vitamínem D, které by mělo u těhotných žen být minimálně 800 IU – 1 000 IU, u kojenců 500 IU. Mamince pomáhá vitamín D udržovat silné a zdravé kosti a zuby, podporuje její imunitní systém a snižuje riziko těhotenské cukrovky. Navíc zajišťuje ochranu před infekcí porodních cest, které jsou jedním z faktorů předčasného porodu. U miminka má optimální hladina vitamínu D dopad buněčné dělení a fetální programování. Tím se rozumí nastavení fungování orgánů miminka, včetně mozku, jak během těhotenství, tak v budoucnu.

Jak získat vitamín D

Za určitých okolností můžeme přijmout optimální množství vitamínu D ze slunce. Má to ale svá ALE. „Dostatečný osvit v našich zeměpisných šířkách lze získat jen během části roku, a to od poloviny dubna do poloviny září, zhruba v čase 9 až 15 hodin, tedy v době, kdy většina lidí pracuje v uzavřených prostorách. Navíc ochranný Faktor 8 redukuje produkci vitamínu D v kůži až o 97 %,“ zmiňuje prof. MUDr. Petr Broulík, DrSc. z III. interní kliniky 1. LF UK Praha a ÚVN Praha.

Zbývá tedy strava bohatá na vitamín D, jako mák, tresčí olej, mořské ryby nebo mléko. Jsme ale schopni sníst každý den rybu, nebo vypít litr mléka obohaceného o vitamín D? Pravděpodobně jen málokdo. I z tohoto důvodů přichází na řadu speciální doplňky stravy pro těhotné, které v sobě obsahují optimální množství a poměr látek potřebných pro ženu v těhotenství. V jejich složení hledejte zejména látky jako jód, vitamíny skupiny B, dostatečné množství vitamínu D nebo nezbytnou kyselinu listovou doplněnou o její metabolizovanou formu 5-metyltetrahydrofolát tzv. Metafolin (např. Femibion). Takto „naštěpenou“ kyselinu listovou využije organismus vždy, i v případě výskytu častých MTHFR mutací.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu