Psychika hraje na cestě za vysněnou postavou klíčovou roli. Proč se při hubnutí objevují démoni a jak je zvládnout
Nadváha se zdá být nadbytkem, ale není vždy způsobena přejídáním, vždyť existuje řada hubených lidí, kteří se přejídají, a na druhou stradu lidí s nadváhou, kteří vůbec nejedí nadměrné množství jídla.
Nadváha - jako všechny nevyváženosti - je totiž podporována hlavně psychikou a nezdravými postoji. Obézní jedinci často hledají lékařské a další důvody, aby nemuseli sami nic dělat a mohli pokračovat ve způsobu života, který vede ke zvyšování nadváhy. Na prvním místě je tedy vůbec rozhodnutí, že se sebou budu něco dělat, chuť změnit se a nečekat, že to někdo či něco vyřeší za nás.
Proč se při hubnutí objevují psychické potíže
Během procesu čištění se dá očekávat, že se vyskytne řada uzdravovacích reakcí, které se projeví jako pozůstatky z minulých zkušeností. V tělesných buňkách, obzvláště v mozku a játrech, jsou aktivně zakódovány veškeré emoční nebo duševní problémy, které nebyly vyřešeny. "Koneckonců, veškeré lidské charakteristiky, jako je velikost, tvar a řádný vývoj od dětství k smrti, jsou zaznamenány uspořádáním molekul a DNA," vysvětluje odborník na diety a zdravý životní styl Paul Pitchford. Toto uspořádání, zabudované na každé úrovni, bude vždy odrážet individuální cestu jedince životem.
Při vyvážené stravě a životním stylu se buňky v těle uvolní a postupně se normalizují. Jak se vyrovnávají deformace buněk a tkání, potlačené emoce, které je doprovázely, se uvolňují a vynořují se na povrch. "V biblických časech se tyto procesy nazývaly "démony", a daly by se tak nazývat i dnes, protože démoni, kteří nás pronásledují, jsou naše psychologické projekce vyvolané nevyřešenými problémy nebo ambivalentním postojem k novým možnostem v životě před námi," uvádí Pitchford.
Kde se berou démoni
Z hlediska čínského léčebného umění závisejí vyrovnané emoce na funkci jater. V moderní době jsou játra většinou dvakrát větší, než by zdravá játra měla být, protože se v nich ukládá množství nežádoucích látek. Tyto látky se skládají ze zbytků pocházejících z nadměrné konzumace masa a dalších živočišných produktů, ze škodlivin z životního prostředí a obecně z přejídání.
„Jakmile zahájíme proces čištění a začneme jíst potraviny vyšší kvality a v menším množství, játra a obecně náš organismus se začnou zbavovat nadbytků, které se zde nahromadily za celá léta. Zároveň se začnou rozpouštět mnohé zkostnatělé duševní postoje ke vnímání reality. Tento proces zahrnuje duševní a někdy i fyzickou bolest a většina lidí se ho snaží podvědomě zastavit větší konzumací právě těch produktů, jichž se tělo zbavuje. To je důvod, proč v tomto období toužíme po určitém jídle. Stejný vzorec chování vidíme u alkoholiků, kdy bolest z alkoholové abstinence povolí, jakmile vypijí jen malé množství alkoholu,“ upřesňuje Paul Pitchford.
Jak to zvládnout
„Málokdo považuje jídlo a běžné léky za návyk podobný alkoholismu, my jsme však pozorovali extrémní případy abstinenčních příznaků z nedostatku rafinovaných cukrů, masa, farmak (obzvláště sedativ), nikotinu, kávy (kofeinu) a dalších běžných jídel a léků,“ dodává, a pro vyhnání démonů a psychické zvládnutí hubnutí doporučuje po celou dobu posilovat játra bylinkami a jaterními čaji, případně ostropestřcem a pampeliškou. Jak omezit chutě na sladké, se dočtete zde.
Klíč k úspěchu
Zdravá strava je k dosažení fyzické i psychické spokojenosti klíčová. Ač si to mnoho lidí stále neuvědomuje nebo nechce přiznat, dlouhodobý přínos stravování je neoddiskutovatelný a je i jednoznačně měřitelný na postavě. Klíčem k úspěchu je čerstvé jídlo bez konzervačních látek a dalších aditiv. Pro udržitelnost je dobrá také pestrost a chuť hotových pokrmů.
Bez lepku a bez cukru, na základě úspěšných dietologických principů
"Správné množství, výživová vyváženost, pravidelnost a samozřejmě i ověřený původ kvalitních surovin, stejně jako šetrná příprava pokrmů a pestré chutě, které neomrzí, hrají zásadní roli. Na tom všem si zakládáme,“ poznamenal marketingový manažer konceptu MyChef Kitchen Ondřej Karanský. Denně proto nabízejí kompletní menu o 5 chodech v různých kalorických variantách. Nízkosacharidová jídla připravují v den rozvážky, což je u krabičkových "diet" naprosto ojedinělé. „Vaříme pouze z čerstvé zeleniny. Cukr a lepek, který nepoužíváme, nahrazujeme vždy zdravou variantou, a především většinu pokrmů připravujeme od základů, abychom nabízeli kvalitní jídlo bez GMO, aditiv a konzervantů,“ dodal Karanský.