Psychika hraje na cestě za vysněnou postavou klíčovou roli. Proč se při hubnutí objevují démoni a jak je zvládnout

Zdraví 02. března 2021 | 18:10 — Marcela Plachá
Psychika hraje na cestě za vysněnou štíhlou postavou klíčovou roli. Podle odborníků je třeba si nejprve uvědomit, že je třeba převzít zodpovědnost za svůj život. Rozhodnutí změnit se však mnohdy komplikují psychické stresy a tzv. "démoni", tedy vnitřní bloky, které nechceme vidět ani řešit.
Další 4 fotografie v galerii
Při vyvážené stravě a životním stylu se buňky v těle uvolní a postupně se normalizují / Depositphotos

Nadváha se zdá být nadbytkem, ale není vždy způsobena přejídáním, vždyť existuje řada hubených lidí, kteří se přejídají, a na druhou stradu lidí s nadváhou, kteří vůbec nejedí nadměrné množství jídla.

Nadváha - jako všechny nevyváženosti - je totiž podporována hlavně psychikou a nezdravými postoji. Obézní jedinci často hledají lékařské a další důvody, aby nemuseli sami nic dělat a mohli pokračovat ve způsobu života, který vede ke zvyšování nadváhy. Na prvním místě je tedy vůbec rozhodnutí, že se sebou budu něco dělat, chuť změnit se a nečekat, že to někdo či něco vyřeší za nás. 

 

Proč se při hubnutí objevují psychické potíže

Během procesu čištění se dá očekávat, že se vyskytne řada uzdravovacích reakcí, které se projeví jako pozůstatky z minulých zkušeností. V tělesných buňkách, obzvláště v mozku a játrech, jsou aktivně zakódovány veškeré emoční nebo duševní problémy, které nebyly vyřešeny. "Koneckonců, veškeré lidské charakteristiky, jako je velikost, tvar a řádný vývoj od dětství k smrti, jsou zaznamenány uspořádáním molekul a DNA," vysvětluje odborník na diety a zdravý životní styl Paul Pitchford. Toto uspořádání, zabudované na každé úrovni, bude vždy odrážet individuální cestu jedince životem.

Při vyvážené stravě a životním stylu se buňky v těle uvolní a postupně se normalizují. Jak se vyrovnávají deformace buněk a tkání, potlačené emoce, které je doprovázely, se uvolňují a vynořují se na povrch. "V biblických časech se tyto procesy nazývaly "démony", a daly by se tak nazývat i dnes, protože démoni, kteří nás pronásledují, jsou naše psychologické projekce vyvolané nevyřešenými problémy nebo ambivalentním postojem k novým možnostem v životě před námi," uvádí Pitchford.

Kde se berou démoni

Z hlediska čínského léčebného umění závisejí vyrovnané emoce na funkci jater. V moderní době jsou játra většinou dvakrát větší, než by zdravá játra měla být, protože se v nich ukládá množství nežádoucích látek. Tyto látky se skládají ze zbytků pocházejících z nadměrné konzumace masa a dalších živočišných produktů, ze škodlivin z životního prostředí a obecně z přejídání.

„Jakmile zahájíme proces čištění a začneme jíst potraviny vyšší kvality a v menším množství, játra a obecně náš organismus se začnou zbavovat nadbytků, které se zde nahromadily za celá léta. Zároveň se začnou rozpouštět mnohé zkostnatělé duševní postoje ke vnímání reality. Tento proces zahrnuje duševní a někdy i fyzickou bolest a většina lidí se ho snaží podvědomě zastavit větší konzumací právě těch produktů, jichž se tělo zbavuje. To je důvod, proč v tomto období toužíme po určitém jídle. Stejný vzorec chování vidíme u alkoholiků, kdy bolest z alkoholové abstinence povolí, jakmile vypijí jen malé množství alkoholu,“ upřesňuje Paul Pitchford.

Jak to zvládnout

„Málokdo považuje jídlo a běžné léky za návyk podobný alkoholismu, my jsme však pozorovali extrémní případy abstinenčních příznaků z nedostatku rafinovaných cukrů, masa, farmak (obzvláště sedativ), nikotinu, kávy (kofeinu) a dalších běžných jídel a léků,“ dodává, a pro vyhnání démonů a psychické zvládnutí hubnutí doporučuje po celou dobu posilovat játra bylinkami a jaterními čaji, případně ostropestřcem a pampeliškou. Jak omezit chutě na sladké, se dočtete zde.

Klíč k úspěchu

Zdravá strava je k dosažení fyzické i psychické spokojenosti klíčová. Ač si to mnoho lidí stále neuvědomuje nebo nechce přiznat, dlouhodobý přínos stravování je neoddiskutovatelný a je i jednoznačně měřitelný na postavě. Klíčem k úspěchu je čerstvé jídlo bez konzervačních látek a dalších aditiv. Pro udržitelnost je dobrá také pestrost a chuť hotových pokrmů. 

Bez lepku a bez cukru, na základě úspěšných dietologických principů

"Správné množství, výživová vyváženost, pravidelnost a samozřejmě i ověřený původ kvalitních surovin, stejně jako šetrná příprava pokrmů a pestré chutě, které neomrzí, hrají zásadní roli. Na tom všem si zakládáme,“ poznamenal marketingový manažer konceptu MyChef Kitchen Ondřej Karanský. Denně proto nabízejí kompletní menu o 5 chodech v různých kalorických variantách. Nízkosacharidová jídla připravují v den rozvážky, což je u krabičkových "diet" naprosto ojedinělé. „Vaříme pouze z čerstvé zeleniny. Cukr a lepek, který nepoužíváme, nahrazujeme vždy zdravou variantou, a především většinu pokrmů připravujeme od základů, abychom nabízeli kvalitní jídlo bez GMO, aditiv a konzervantů,“ dodal Karanský.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu