Recepty našich babiček vám pomohou zbavit se plísně na nehtech

Zdraví 13. března 2021 | 12:32 — Klára Sanders
Plíseň na nehtech není pouze kosmetický problém, ale může způsobit i zapáchání nohou. Tento nepříjemný problém můžete zkusit vyřešit pomocí receptů našich babiček.
Další 4 fotografie v galerii
Plíseň na nehtech se většinou se projevuje zahnědnutím, lámáním či drolením nehtů / Depositphotos

Plíseň na nehtech trápí opravdu mnoho lidí. Většinou se projevují zahnědnutím, lámáním či drolením nehtů. Na trhu již dnes existuje řada přípravků, které plíseň léčí, jsou však poměrně drahé a ne vždy účinné. Zkuste tedy některé z receptů našich babiček.

Česnek je zázrak, který pomáhá

Plísně nehtů se zbavíte třeba tak, že velmi jemně nastrouhaný česnek přiložíte na místo, kde se nachází plíseň. Celý prst obvažte náplastí nebo kouskem obvazu a nechte působit asi hodinu nebo déle. Totéž opakujte vždy s novým česnekem po několik dní. Nehet se bude uzdravovat a s odrůstáním se již plíseň nehtu nebude šířit. Platí, že všechny plísně nesnáší silice z česneku. Ty je zabíjí.

Lichořeřišnice zatočí se zánětem nehtu

Záněty nehtového lůžka jsou většinou infekčního původu a upozorňují na slabost močového měchýře, proto v těchto případech dobře pomáhá tinktura z lichořeřišnice. Užívejte ji vnitřně alespoň dva měsíce. Pak si udělejte na jeden měsíc přestávku a dvouměsíční kúru znovu zopakujte. Záněty se rády vracejí, proto léčba musí být dlouhodobá.

Bylinkové koupele jsou také účinné 

Při zánětech nehtových lůžek pomáhají také koupele rukou nebo nohou v odvaru slézu. Nejvhodnější je divoce rostoucí sléz. Potom můžete nehtová lůžka potřít měsíčkovou mastí. Do pěti lžic oleje dejte jednu lžíci nakrájených listů lichořeřišnice nebo jmelí bílého. Povařte čtyři minuty a nechte deset minut vyluhovat. Do oleje pak nehty namočte nebo ho vmasírujte do nehtových lůžek.

Ocet a různé oleje

Plíseň nehtů vyženete i horkým octem, do kterého namočíte prsty. Pak je opláchněte a natřete olejem. Aplikujte třikrát týdně. Na zpevnění a pružnost nehtů pomáhají koupele v odvaru z řepíku lékařského. Hrst sušeného řepíku vařte pět minut ve 250 mililitrech vody, deset minut vyluhujte a potom sceďte.

Na pevnost nehtů je příznivý lněný olej, kterým denně masírujte nehty nebo nehty ponořte na pár minut do teplého oleje. Křehkým lámavým nehtům pomáhá potírání čerstvou šťávou z cibule kuchyňské. Na nehty aplikujte i mast nebo také tinkturu z lichořeřišnice větší, umývat je můžete ve vodě s hypermanganem. Psali jsme také: Využijte sílu přírody. Lék na většinu problémů roste na jaře u každého domu

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu