Začala pylová sezona. Pozor na neléčené oční alergie, mohou být pro zrak velmi nebezpečné

Zdraví 25. března 2021 | 11:08 — Helena Malá
Díky delší zimě začala letos pylová sezona o něco později než v předešlých letech, alergici už ale její nástup značně pociťují. Určitá forma alergie podle průzkumů trápí zhruba každého třetího Čecha. Pokud mmáte projevy oční alergie, problém rozhodně nepodceňte. V krajním případě totiž může vyústit v trvalé poškození zraku.
Další 3 fotografie v galerii
Nějakou formou alergie trpí zhruba každý třetí Čech / Depositphotos

Během časného jarního období trápí alergiky hlavně pyly stromů a keřů, například olší a lísek, které se objevují již od začátku března. Projevy alergií jsou nejen nepříjemné, ale neléčená oční alergie může být dokonce pro zrak nebezpečná.

Podle dostupných údajů se každý druhý alergik v průběhu alergie potýká s očními problémy. „Nepříjemné svědění, zvýšené slzení, oteklé oči, pocit cizího tělíska v oku, pálení, řezání nebo zarudnutí očí – to všechno jsou příznaky oční alergie. Nejčastějším projevem oční alergie je zánět spojivek. Oční alergie bývá spojena se sennou rýmou. Ačkoliv se záněty spojivek objevují nejčastěji během jarního období, mohou vzniknout v průběhu celého roku,“ upozornil oční lékař Pavel Stodůlka.

Pomohou sluneční brýle i kapky

Ulevit očím od nepříjemných projevů oční alergie lze hned několika způsoby. „Důležité je zamezit kontaktu očí s alergenem. Například při alergii na pyl mohou pomoci sluneční brýle, které udrží alespoň část alergenu mimo oči. Je také dobré podrážděné oči vypláchnout studenou vodou. Akutní příznaky pomohou zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které snižují zarudnutí a otok. Na oteklá víčka zase příznivě působí studený obklad,“ poradil Pavel Stodůlka.

Hlavně si oči nemněte

Při pocitu svědění mají alergici tendenci si oči mnout. To ale může potíže ještě zhoršit. „Při mnutí očí se může uvolňovat ještě víc dráždivých látek. Proto je dobré se tření očí vyhnout,“ vysvětlil oční lékař.

To platí nejen pro alergie. Mnutí očí zvyšuje také riziko nákazy covidem-19. Koronavirus se šíří kapénkami, které mohou ulpět na obličeji a odtud se šířit nosem, ústy a očima. Podle studie z univerzity New South Wales se člověk dotkne obličeje průměrně 23krát za hodinu. Právě dotýkání se obličeje může být podle Světové zdravotnické organizace jedním ze způsobů, jak se do těla koronavirus dostane.

I slzení představuje riziko

Také nadměrné slzení, které patří k příznakům oční alergie, představuje podle České oftalmologické společnosti riziko nákazy. Slzy jsou velmi infekční a rizikové stran koronaviru. „Zamezte tření, mnutí a sahání rukama do očí. Pokud oči řežou či pálí, prokapávejte je umělými slzami bez konzervantů a při aplikaci kapek se vyvarujte kontaktu konce kapací lahvičky s očima a jejich okolím. Při slzení se nedotýkejte očí, slzy osušte na tváři. K sušení používejte jednorázové kapesníky,“ konstatoval Pavel Stodůlka.

S léčbou neotálejte

Člověk může začít být alergický kdykoli v průběhu života. Mnoho lidí si tak ze začátku ani neuvědomuje, že se jedná o alergii. Otálet s léčbou se ale nemusí vyplatit. Příznaky oční alergie jsou různé a mnohdy velmi nenápadné. U lidí, kteří očního lékaře navštěvují pravidelně, je onemocnění často odhaleno ještě dříve, než se subjektivní příznaky vůbec podstatně projeví.

Při přetrvávající výrazné oční alergii by lidé měli bez zbytečného odkladu navštívit lékaře. Pokud jsou obtíže mírné, ale přetrvávají, návštěva lékaře by se měla uskutečnit do tří dnů. Předepsané oční kapky nebo léky ve většině případů nepříjemné příznaky výrazně utlumí, pokud je zcela neodstraní. „Dlouhodobě neléčená oční alergie může vést k vážným komplikacím, kdy alergický zánět postihne i rohovku. To dokonce může způsobit závažné postižení oka i s trvalými následky na kvalitě zraku,“ varoval Pavel Stodůlka.

Při běžné alergii fatální poškození zraku nehrozí. Pokud i přes léčbu antihistaminiky přetrvává pálení či řezání očí, je lepší navštívit specializovaného očního lékaře. „Při dlouhodobém používání kapek s konzervačními látkami existuje riziko zvýšené suchosti očí a poškození očního povrchu. V indikovaných případech je možné doplnit terapii o umělé slzy a slabé kortikoidy. Až do odeznění potíží se doporučuje nepoužívat kontaktní čočky,“ uzavřel oční lékař. O tom, jak se projevuje a léčí alergie na nikl, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu