Kdo je ráno protivný a bez nálady, měl by si zkusit vstávat dřív
Je to zvláštní, ale někdy jsou ti, co vstali brzy ráno, v lepší kondici než ti, kteří vstávali později. Proč to tak je, vysvětluje odborník na indickou nauku ájurvédu Vasant Lad.
Denní rytmus
Ájurvéda je nauka, která klade důraz na stravu a celkovou životosprávu. Říká, že denní rutina má velký vliv na průběh celého dne, podobně, jako nás ovlivňují fáze Měsíce, střídání ročních období, životní cyklus i menstruační cyklus. Vasant Lad ve své knize uvádí, že již dávní ájurvédští mudrcové viděli univerzální klíč k dobrému zdraví v nalezení harmonie s přírodou a jejími cykly.
Jako vše v ájurvédě i denní cyklus ovlivňují tři typy energií, tedy váta, pitta a kapha, které se pravidelně střídají ve 4hodinových intervalech. V našem zájmu potom je využít jejich potenciál co nejlépe - tedy k aktivitám a odpočinku ve správnou dobu. Dr. Douillard z webu lifespa.com dokonce tvrdí, že v organismu máme geny, které se zapínají a vypínají v určitých částech dne.
Proč vstávat se slepicemi
Podle ájurvédského učení je ideální probouzet se kolem půl šesté, chvíli v lůžku meditovat a poté si zacvičit. Před 6. hodinou je to kupodivu jednodušší než později. Důvodem je, že od 6 do 10 hodin převládá energie kapha, která je velmi pomalá, těžká a lenivá. Na druhou stranu ráno plíce vykonávají největší aktivitu, a proto je to ideální doba na dechová cvičení. Doporučuje se tedy vstát dříve a kromě protažení, strečinku či jógy se věnovat i dýchání čerstvého vzduchu u okna či na procházce.
Oběd se nemá zapíjet
Zastánci ájurvédy se snaží jíst kolem poledne. Od 10 do 14 hodin vládne energie pitta, která je ohnivá. Pokud je oběd výživný a potěší tělo i ducha, rozhodně po něm nebudete ani ospalí, ani mít chuť na sladké či kávu. Během oběda ani hodinu před ním a po něm se nemají pít žádné studené nápoje. Dovoleno je usrkávání vlažných trávicích čajů.
Kreativní odpoledne
Od 14 do 18 hodin jsou velmi aktivní játra a energie váta, která je spíše klidná a tvořivá. Proto se doporučuje klidná cesta z práce. Ideálně před 18. hodinou by mělo být konzumováno poslední jídlo dne. Později totiž opět kraluje energie kapha, pomalá a těžká, takže pokud potřebujete pozdější večeři, měla by být už jen velmi lehká a snadno stravitelná (tedy nejlépe teplá polévka). Letní ideální večeří by mohla být kopřivová polévka, o které jsme psali zde.