Kdo je ráno protivný a bez nálady, měl by si zkusit vstávat dřív

Zdraví 29. dubna 2021 | 18:20 — Marcela Plachá
Mnoho lidí ráno nemůže vylézt z postele. Dokonce bývají podráždění a nevrlí a často je to přejde až pozdě dopoledne. Podle indického učení „ájurvéda“ za to mohou denní cykly. Kdo žije v jejich souladu, cítí se skvěle…
Další 4 fotografie v galerii
Komu se ráno nechce z postele, měl by se sebou něco udělat / Depositphotos

Je to zvláštní, ale někdy jsou ti, co vstali brzy ráno, v lepší kondici než ti, kteří vstávali později. Proč to tak je, vysvětluje odborník na indickou nauku ájurvédu Vasant Lad. 

Denní rytmus

Ájurvéda je nauka, která klade důraz na stravu a celkovou životosprávu. Říká, že denní rutina má velký vliv na průběh celého dne, podobně, jako nás ovlivňují fáze Měsíce, střídání ročních období, životní cyklus i menstruační cyklus. Vasant Lad ve své knize uvádí, že již dávní ájurvédští mudrcové viděli univerzální klíč k dobrému zdraví v nalezení harmonie s přírodou a jejími cykly.

Jako vše v ájurvédě i denní cyklus ovlivňují tři typy energií, tedy váta, pitta a kapha, které se pravidelně střídají ve 4hodinových intervalech. V našem zájmu potom je využít jejich potenciál co nejlépe - tedy k aktivitám a odpočinku ve správnou dobu. Dr. Douillard z webu lifespa.com dokonce tvrdí, že v organismu máme geny, které se zapínají a vypínají v určitých částech dne.

Proč vstávat se slepicemi

Podle ájurvédského učení je ideální probouzet se kolem půl šesté, chvíli v lůžku meditovat a poté si zacvičit. Před 6. hodinou je to kupodivu jednodušší než později. Důvodem je, že od 6 do 10 hodin převládá energie kapha, která je velmi pomalá, těžká a lenivá. Na druhou stranu ráno plíce vykonávají největší aktivitu, a proto je to ideální doba na dechová cvičení. Doporučuje se tedy vstát dříve a kromě protažení, strečinku či jógy se věnovat i dýchání čerstvého vzduchu u okna či na procházce.

Oběd se nemá zapíjet

Zastánci ájurvédy se snaží jíst kolem poledne. Od 10 do 14 hodin vládne energie pitta, která je ohnivá. Pokud je oběd výživný a potěší tělo i ducha, rozhodně po něm nebudete ani ospalí, ani mít chuť na sladké či kávu. Během oběda ani hodinu před ním a po něm se nemají pít žádné studené nápoje. Dovoleno je usrkávání vlažných trávicích čajů.

Kreativní odpoledne

Od 14 do 18 hodin jsou velmi aktivní játra a energie váta, která je spíše klidná a tvořivá. Proto se doporučuje klidná cesta z práce. Ideálně před 18. hodinou by mělo být konzumováno poslední jídlo dne. Později totiž opět kraluje energie kapha, pomalá a těžká, takže pokud potřebujete pozdější večeři, měla by být už jen velmi lehká a snadno stravitelná (tedy nejlépe teplá polévka). Letní ideální večeří by mohla být kopřivová polévka, o které jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu