Dvě nebo tři půjčky najednou? U mladých nic neobvyklého! Existuje cesta ven?

Komerční sdělení 03. května 2021 | 13:30 — redakce
Půjčka je závazek, o tom není pochyb. Jen během posledního roku se ukázalo, jak obtížné se splácení běžných pohledávek může stát. Možná vás tedy překvapí, kolik půjček v oběhu stále je.
Dokud z půjčky vzejde něco reálného, co má hodnotu, nejde o žádný problém / Pexels.com

Jak ukázal loňský průzkum agentury STEM/MARK, úvěry jsou velmi oblíbené zejména u mladých Čechů. Téměř polovina dotázaných ve věku od 18 do 22 let současně splácí ne jednu, ale dokonce dvě až tři půjčky.

Jejich poskytovateli jsou většinou banky nebo rodiče, často se však mezi nimi objevují také nebankovní společnosti či kamarádi.

K čemu mladí půjčky potřebují?

Hlavní podíl mají na sjednaných úvěrech půjčky na bydlení, ať už menší obnosy na vybavení nebo hypotéky na nákup vlastní nemovitosti. Kromě toho mladá generace často využívá půjčené peníze na pořízení auta a výjimkou nejsou ani úvěry na elektroniku či cestování.

Když si lidé půjčují na splátky

Dokud z půjčky vzejde něco reálného, co má hodnotu, nejde o žádný problém. Ten nastává v momentě, kdy si lidé berou půjčky na splátky jiných půjček – což podle průzkumu bohužel dělá zhruba 11 % mladých lidí.

Může se to zdát jako dobrý nápad, ale jde o krok, který velmi často vede k tomu, že se lidé zamotají do dluhové spirály.

Čím to je?

V první řadě je třeba vzít v potaz to, že půjčka obvykle něco stojí. Dojde tedy k platbě splátky, ale s tím, že je posléze potřeba zaplatit také úroky a poplatky spojené s novým úvěrem – splátka tedy vyjde dráž než normálně.

Mimo to je třeba v dalším měsíci kromě běžných pohledávek zaplatit také splátku další půjčky, což může znamenat velký problém, když má člověk potíže udržet krok s těmi stávajícími.

Když se takto pokračuje nadále, problém je rychle na světě.

Produkty pro řešení těžkých situací

Aby se splácení nestalo problémem, je v první řadě potřeba mít přehled o tom, kolik splácíte, komu, kdy máte termíny a tak dále.
Když se půjček nakupí tolik, že už dlužník přehled ztrácí, je na místě zvážit konsolidaci půjček.

O co se jedná?

Úvěrová společnost za vás vaše pohledávky zaplatí a vy jí je následně všechny splácíte jako jeden úvěr. Odpadnou vám starosti s různými čísly účtů, částkami a termíny a navíc často dostanete výhodnější podmínky.

Zrádný kontokorent

Nejen mezi mladými se hojně využívají také kontokorenty – povolené přečerpání účtu, které funguje podobně jako půjčka.

Působí poměrně neškodně, avšak právě to je jejich kamenem úrazu. V porovnání s ostatními úvěrovými produkty jsou totiž spíše dražší.

Lidé u nich navíc mívají o to větší problém si hlídat termíny, a tak často nejen propásnou takzvané bezúročné období, ale v horším případě se s vrácením peněz opozdí, což znamená další poplatky a sankce.

A co je tedy poučením?

Buďte obezřetní a půjčku si sjednejte jen tehdy, kdy je to nezbytně nutné. Nový telefon nebo dovolená počká, ale splátka už bohužel ne – tedy alespoň ne bez následků.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu