Jak si nevědomky ničíme zdraví při sezení, oblékání či ve spánku

Zdraví 05. srpna 2021 | 07:40 — Anna Novotná
Každý den se oblékáme, chodíme do práce, hýbáme se a spíme. Děláme běžné činnosti, kterým se nelze vyhnout. Řadu z nich ale neděláme správně, čímž ohrožujeme své zdraví. Je nutné přehodnotit některé stereotypy, abychom se vyhnuli pozdějším potížím.
Další 4 fotografie v galerii
Mnoho lidí se nevědomky ničí obyčejnými činnostmi / Shutterstock

I když třeba sportujete a snažíte se jíst zdravě, můžete své zdraví ohrožovat. Podívejte se, na co si dávat v životě pozor, abyste se vyhnuli případným nepříjemnostem a návštěvám lékaře.

Nesprávné sezení

Jedním z běžných nešvarů je sezení s nohou přes nohu. Častěji takto sedávají ženy, zvláště pokud mají šaty. Ale ani u mužů nejde o nic neobvyklého. Pokud takto sedíte jen krátce a střídáte nohy, nezpůsobí to dlouhodobé problémy. Jestliže ale takto sedáváte pravidelně třeba v práci, zaděláváte si na řadu potíží. Netrpí tím jen nohy, ale i pánev a páteř. Sezením s nohou přes nohu zatěžujeme jednu stranu pánve více, což časem může vést ke skolióze páteře a vyššímu zatěžování kloubů. Navíc tento posed brání správnému průtoku krve z dolních končetin, což může způsobit křečové žíly.

Špatně padnoucí podprsenka

Bolesti ramen a zad, zhoršené trávení a řada dalších nepříjemností rádoby bez příčiny. I takto se může projevovat nevhodná velikost podprsenky. Průzkumy ukázaly, že až tři čtvrtiny žen si vybírají špatnou velikost nebo střih podprsenky. Jestliže je příliš velká, způsobuje ochablost prsou a bolesti při pohybu, které mohou stát za pozdější bolestí zad. Naopak malá podprsenka utlačuje bránici a omezuje dýchání. Potíže mohou začít pálením žáhy a přejít až k zažívacím potížím. Proto je vhodné se o výběru spodního prádla poradit v obchodě.

Nevhodná poloha při spaní

Jestliže máte v oblibě spát na břiše, máme pro vás špatnou zprávu. Je to možná poloha pohodlná, nicméně jedna z nejhorších. Páteř a pánev jsou  při ní v nepřirozené poloze a natočení hlavy na jednu stranu může vést k bolestem hlavy a v bedrech. Spaní na břiše také způsobuje rýhy v dekoltu a očních vrásek, jelikož při spaní v této poloze se kůže obličeje a dekoltu příliš tlačí do matrace a polštáře.   

Příliš těsné kalhoty

Nosit upnuté kalhoty sice může působit elegantně, ale co se týká zdraví, taková sláva už to není. Pokud nejsou kalhoty z pružného materiálu, ale z džínoviny nebo například z manšestru, potíže na sebe nemusí nechat dlouho čekat. Krev v nohách nemůže správně proudit, což se může projevit brněním nebo křečemi. Dokonce existuje problém s tím související, kterému se říká nemoc brnícího stehna. Čtěte také: Bioložka objevila dosud neznámou DNA přímo u svého domu. Živá struktura dokáže přijímat cizí geny a sama se množí

Přetížená kabelka

Kabelka je elegantní doplněk každé ženy. Pokud ovšem nepřipomíná nákupní tašku, do které se nacpe vše od kosmetiky přes pracovní věci třeba až po nákup. Kabelka nebo jakákoliv taška přes rameno, například na notebook, by neměla vážit více než deset procent hmotnosti těla. Nosit by se pak měly střídavě na obou ramenech. Jinak dojde k přetížení páteře a krčních svalů, což může vést k bolestem zad, krku, ramen a hlavy. To platí i o těžkých taškách, které nosíte v ruce.

Zdroj info: Healthline, Buro.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu