Pokud přibíráte na váze, i když pravidelně cvičíte, bude na vině jistá kombinace faktorů

Zdraví 25. srpna 2021 | 10:46 — Mirka Malá
Možná jste takovou situaci již zažili. Chtěli jste se zbavit několika kilogramů, začali intenzivně cvičit a výsledek? Vaše váha zůstala stejná, v horším případě jste dokonce ještě nějaké to kilo nabrali.
Další 3 fotografie v galerii
Nenechte se odradit a cvičte dál / Depositphotos

Otázkou je, kde je chyba. Vědci tvrdí, že vlastně nikde, protože jde o kombinaci hned několika faktorů.

Možná více jíte

V některých případech může sehrát roli lidská psychika. Možná jste si řekli, že když jste tak moc dřeli v posilovně, můžete si dopřát něco navíc. A tak se snadno stane, že ​​cvičení nevyváží dopady zvýšené konzumace najěkých dobrot, dost možná i těch nezdravých.

Ale za předpokladu, že se vaše strava nezměnila, existuje několik dalších biologických zvláštností, které by mohly vysvětlit přírůstek hmotnosti. Pokud jste nebyli zvyklí cvičit a náhle jste se do toho pustili doslova po hlavě, můžete namáhát svaly více, než byste měli. Jinými slovy, vaše svalová vlákna trpí mikrotrhlinkami, ale to není důvod k obavám, protože vaše tělo posílá výživu do svalů, aby pomohlo napravit poškození. To je ta situace, kdy vás druhý den bolí svaly, ale postupem času to vede k růstu svalů.

Tyto mikrotrhlinky však mohou nastartovat zánětlivý proces těla. A to znamená otok, který zase vede k dalšímu zadržování vody v těle. A více vody v těle znamená nárůst hmotnosti.

Další možné vysvětlení se týká množství krve ve vašem těle. Když totiž děláte aerobní cvičení, v určitém okamžiku může dojít ke zvýšení objemu krve. Aerobní kapacita je měření maximálního množství kyslíku, které vaše tělo může spotřebovat při cvičení. Svaly potřebují kyslík dodávaný krví, a tak čím více kyslíku člověk může spotřebovat, tím větší je jeho výdrž. Žádná z těchto složek, tedy změny ve stravě, záněty, zvýšená svalová hmota nebo zvýšená aerobní kapacita sice není individuálně významná, ale pokud se jich několik sejde v jeden okamžik, vede to k vysvětlení, proč během cvičení přibíráte.

Rozhodně cvičte dál

Důležité je, abyste u cvičení vydrželi, i když na začátku lehce přiberete. Zadržování vody ze zánětu není trvalé a pravidelné cvičení nakonec pomůže spálit kalorie a vy začnete hubnout. A tento proces je individuální, což znamená, že u někoho to může trvat opravdu řadu měsíců.

Takže i když naberete svaly, což se odrazí na váze, pokračujte dál. Je to všechno pozitivní změna, která vám nakonec pomůže vybudovat zdravé svaly i zdravý metabolismus. Dále čtěte: Nejčastější příčiny rychlého nárůstu hmotnosti, o kterých byste si to možná ani nemysleli.

Zdroj: Live Science.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu