Rakovina jícnu je zákeřné onemocnění, které se dlouho neprojevuje. Rozpoznejte její příznaky včas

Zdraví 31. srpna 2021 | 07:21 — Zuzana Procházková
Rakovina jícnu je velmi zákeřné onemocnění, které postihuje nejčastěji muže ve věku od 40 let. Lidé jej často nechají dojít až do pozdního stádia, neboť se rakovina jícnu nemusí dlouho nijak projevovat. To je však problém. Je potřeba včas rozpoznat rané příznaky tohoto onemocnění.
Další 3 fotografie v galerii
Vznik rakoviny jícnu je silně podmíněn genetikou a životním stylem / Depositphotos

Nádorové onemocnění, jinak také karcinom jícnu je velmi závažným onemocněním, přičemž největší výskyt je u mužů starších 40 let. Tak jako tomu je i ostatních nádorů, i vznik rakoviny jícnu je silně podmíněn genetikou a životním stylem. Vzácně se však karcinom jícnu objevuje u lidí, kteří jsou zcela zdraví a bez rizikových faktorů. Na ty upozorňuje Národní onkologický ústav (NIS), stejně tak jako na důležitost včasného odhalení.

Rizikové faktory rakoviny jícnu

Mezi rizikové faktory rakoviny jícnu se řadí zejména kouření a alkohol, přičemž kombinace těchto dvou rizikových faktorů zvyšuje riziko karcinomu značnou mírou. Alkohol a kouření zvyšují také riziko rakoviny horní trávicí trubice, tedy dutiny ústní, jazyku, rtu a podobně.

I z toho plyne také to, proč je rakovina jícnu či horní trávicí trubice častější u mužů ve věku mezi 50 a 60 lety. Muži totiž z dlouhodobého statistického hlediska konzumují alkohol a kouří více než ženy.

Je pouze mylná myšlenka, že lze nebezpečné kouření nahradit žvýkacím tabákem a betelem. Obojí je stejně tak rizikový faktor vzniku rakoviny jícnu jako samotné kouření.

Příznaky karcinomu jícnu

Tak jako většina nádorových onemocnění i rakovina jícnu se dlouhodobě nijak neprojevuje, a proto není vždy snadné ji včas odhalit. Později se pak dostavují příznaky jako bolesti v krku a bolestivé polykání, kdy pacienti mají problém s polknutím suchých tuhých soust, později však i s tekutou stravou.

Následně se k bolesti při polykání přidává také nevolnost a vykašlávání krve. Pacient často vykašlává obsah sousta, které stagnuje v jícnu. Ve stolici se také může objevit natrávená krev. Stolice tedy bývá černá, dehtovitá a velmi zapáchá. Je to způsobeno krvácením z karcinomu.

Pacienti s rakovinou jícnu mají také chraplavý hlas, vyčerpává je mluvení, potýkají se s celkovou únavou a můžou zhubnout až 15 kilogramů za tři měsíce.

Začněte s prevencí včas

Prevence je nanejvýš důležitá a je potřeba s ní začít co nejdříve. A co jsou nejdůležitější kroky? Rozhodně přestat s kouřením, užíváním jakékoli formy tabáku a omezit konzumaci alkoholu. Také je nutné vždy zavčasu léčit jakékoli refluxní choroby jícnu, které jej dlouhodobě poškozují. A nezanedbávejte jakékoli preventivní prohlídky, protože díky nim může být karcinom včas odhalen. Dále čtěte: Nejčastější příčiny rychlého nárůstu hmotnosti, o kterých byste si to možná ani nemysleli.

Zdroj: cancer.govcancer.net, mskcc.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu