Lidé se často trápí dietami. Vyzkoušejte léčivou houbu, po které nejen zhubnete, ale také se v mnoha ohledech uzdravíte

Zdraví 15. října 2021 | 09:28 — Marcela Plachá
Léčivé houby jsou stále více předmětem mnoha výzkumů. Ukazuje se, že některé houby mají téměř neuvěřitelné terapeutické schopnosti. Některé pomohou i k plochému bříšku či proti otokům.
Další 3 fotografie v galerii
Léčivé houby jsou předmětem mnoha výzkumů / Shutterstock

Držet dlouhodobě dietu je pro mnoho lidí téměř nemožné. I proto, že mají různé trávicí potíže, které jejich úsilí žít zdravě značně komplikují. Ať už se vám nedaří zhubnout nebo máte potíže se zažíváním, otoky či cholesterolem, určitě oceníte houbu maitake, česky nazývanou trsnatec lupenitý.

Úžasné léčivé účinky

Japonské maitake houby nabízejí širokou škálu přínosů pro zdraví. Zejména posilují imunitní funkci a umí bojovat s některými infekcemi v těle. Maitake jsou také propagovány jako přírodní lék na cukrovku, vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol. Tento druh hub je dokonce zkoumán i jako potenciální bojovník proti rakovině.

Maitake umí vracet organismus člověka do rovnováhy po fyzickém a duševním přetížení. Chrání játra před poškozením DNA, snižují vedlejší účinky chemoterapie. Zmírňují průběh AIDS i Crohnovy choroby. Užívají se při stresu, diabetu, chronickém únavovém syndromu a hepatitidě typu B. Regulují a snižují krevní tlak, hladinu cukru a tuku v krvi, léčí chřipku a záněty močových cest.

Zejména ženy však houbu maitake užívají pro její schopnost pomáhat léčit trávicí ústrojí, posilovat slezinu, zmírňovat otoky a hubnout.

Tajemství japonských žen

Hlavní, co na maitake zaujalo již před několika tisíci lety japonské léčitele, je právě silné působení na slezinu (a žaludek). Říká se, že maitake bývala „houbou pro gejši“, protože je udržovala krásné a navíc jim pomáhala řešit potíže s hormony včetně těch s nastávající menopauzou. Japonští vědci prokázali, že tentodruh houby díky normalizaci hormonálních a metabolických procesů pomáhá snižovat hmotnost.

Maitake houby jsou bohaté na:

  • antioxidanty
  • beta-glukany
  • vitaminy B a C
  • měď
  • draslík
  • vlákninu
  • minerály
  • aminokyseliny

Původ

Houba roste divoce v částech Japonska, Číny a Severní Ameriky. Rozšířena je hlavně v severovýchodním Japonsku. Nachází se na pařezech nebo na bázi dubových kmenů, kde se plodnice objevují na podzim nebo začátkem zimy. Obvykle najdete tyto houby v průběhu podzimních měsíců. Houba vytváří trsy plodnic o hmotnosti až 25 kg a o průměru do 1 metru. Která další léčivá houba vám pomůže s hubnutím, jsme psali zde.

Zdroj: healthline.com, verywellfit.comtradicni-terapie.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu