Poznejte silného konkurenta zázvoru. Jeho kořen je nabitý blahodárnými látkami
Pokud vám nevadí štiplavá chuť zázvoru, nebudete mít ani s tímto kořenem problém. Obsahuje podobné látky a pro tělo má mnoho blahodárných účinků.
Seznamte se s galgánem
Léčivá tropická rostlina galgán lékařský (lat. Alpinia officinarum) byla velmi oblíbená v ajurvédské medicíně. Pochází z jihovýchodní Asie, odkud se dostala nejen do dalších částí tohoto kontinentu, ale díky arabským obchodníkům v 9. století i do Evropy. Oddenky galgánu obsahují silice, např. dalangol, hořčiny a flavonoidy. Tyto látky působí protizánětlivě, antibakteriálně, antioxidačně a povzbuzují trávení. Účinky jsou podobné kurkumě nebo zázvoru, dokonce má o něco ostřejší chuť. Působí také preventivně proti rakovině a podporuje činnost mozku.
Podpora trávení
O příznivých účincích galgánu se zmiňuje i proslulá lékařka Hildegarda z Bingenu. Je součástí i známých takzvaných švédských kapek. Svou unikátní kombinací účinných látek podporuje galgán vylučování žluči a trávicích šťáv a celkově normalizuje proces trávení. Ze zažívacích obtíží mírní plynatost, žaludeční křeče a další nespecifické nevolnosti. Stará se také o pročištění trávicího traktu a pravidelné vyprazdňování. Čtěte také: Chcete-li přilákat na jaře na svou zahradu ptáčky, musíte jim připravit budku právě teď.
Další pozitivní účinky
U galgánu byl zjištěn pozitivní vliv na krevní oběh a nervový systém, díky čemuž pomáhá proti nervozitě a stresu. Podporuje také prokrvení mozku a jeho funkce. Proto se využívá při léčbě Alzheimerovy choroby. Nejen díky vysokému obsahu antioxidantů působí preventivně proti nekontrolovanému množení buněk a nádorovým onemocněním, zejména proti rakovině žaludku, střev, jater, slinivky a prsu. Vykazuje také afrodiziakální účinky. Tyto informace působí až zázračně, ale jako u podobných rostlin a bylin není dobré spoléhat jen na ně, ale celkově se věnovat zdravějšímu životnímu stylu, pohybu a odpočinku. U akutních či dlouhodobých potíží pak vždy navštivte lékaře.
Galgán v kuchyni
Existuje celá řada způsobů pro využití tohoto léčivého kořene. Sušená namletá droga se používá na přípravu čaje, výluh se často přidává do likérů, zejména do hořkých žaludečních. Své místo si však našel i v kuchyni jako koření. Používat jej můžete podobně jako zázvor či kurkumu, tedy přidávat do zeleninových jídel, hodí se k hovězímu masu a celkově do asijské kuchyně.
Zdroj: RxList, Healthline.