Kaki je chutné a zdravé ovoce. Pokud jej konzumujete správně, dokáže vám pomoci s trávením i vyprazdňováním

Zdraví 21. prosince 2021 | 09:03 — Anna Novotná
Sezona oranžových plodů přezdívaných medové jablko nebo Diovo ovoce trvá jen půl roku, a to přibližně od října do února. Nyní je tedy příhodná chvíle ochutnat toto sladké ovoce plné vitaminů a minerálů. Je však nutné vědět, kdy je kaki připravené ke konzumaci. Pokud jej totiž sníte v nezralém stavu, zaděláte si na problémy se zažíváním.
Další 3 fotografie v galerii
Chutné kaki má uvnitř hvězdičku a žádnou pecku / Pixabay

Kaki pochází z Číny, ale v současné době se pěstuje i v Japonsku, Španělsku nebo americké Kalifornii. Plody určené pro export se musí podobně jako banány sbírat ještě nezralé, aby bez úhony přečkaly dlouhý transport.

Co je kaki zač

Plody kaki, u kterých se někdy můžete setkat i s označením tomel nebo churma, váží od 200 do 400 g, průměr je 6-9 cm a v místě stopky mají typický kalich s lístky. Tvarem připomínají větší podlouhlá rajčata. V období plné zralosti jsou plody měkké a zářivě oranžové, nedozrálé mají barvu spíše do žluta. Kaki rozhodně stojí za ochutnání, protože jeho chuť je kombinací broskve, melounu a vanilky.

Kaki v kuchyni

I když je kaki relativně dost sladké a často se jí jen tak, dá se jeho chuť využít i ve slaných pokrmech. Osvědčila se například jeho kombinace s kozím sýrem. Ten můžete nahradit i ovčím nebo kravským čerstvým sýrem. Často se kaki nakrájené na malé kostky přidává i do zeleninových salátů. Ochutnat jej můžete i tepelně upravené ve formě omáčky.

Jak správně jíst kaki

Některé druhy tohoto ovoce jsou před dozráním hodně trpké a prakticky nepoživatelné. U nás se setkáte výhradně s druhem, který není trpký ani v době své nezralosti A to je právě kámen úrazu. Pokud totiž sníte nezralý plod, mohou vás postihnout zažívací potíže. Proto je nutné, aby bylo kaki, které chcete sníst, úplně měkké. Tím se můžete řídit i v obchodě. Tvrdé plody vám doma ještě nějakou dobu vydrží, měkké si vybírejte, pokud byste je chtěli jíst hned. Před konzumací je důkladně omyjte a například nakrájejte na kostky nebo plátky, a to i se slupkou.

Kaki a jeho vliv na zdraví

Toto lahodné exotické ovoce obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Jmenujme například vitaminy A, C, E a některé z komplexu vitaminů B. Z minerálů pak mangan, hořčík, měď, fosfor či draslík. Je také skvělým zdrojem vlákniny. Kaki je nejen díky tomu oblíbené při hubnoucí dietě, podporuje totiž také spalování tuků. A protože pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, nebudete mít navíc takovou chuť na sladké. Čtěte také: Dejte pozor na tyto potraviny. Psi je sice milují, ale můžou je i zabít.

Upravuje trávení i zklidňuje

Jak jsme již zmínili, kaki obsahuje hodně vlákniny, která má dobrý vliv na trávení. Bylo prokázáno, že zlepšuje průchodnost střev a působí jako prevence před chronickým zánětem trávicího traktu. Jestliže trpíte na zažívací obtíže, můžete kaki zařadit do svého jídelníčku, protože podporuje správné trávení a upravuje vyprazdňování (zácpa i průjem). Díky hořčíku a dalším látkám pomáhá uklidnit nervovou soustavu, což může přispět ke kvalitnějšímu spánku. Kaki je zkrátka velmi zdravé a jistě stojí za to jej zařadit do jídelníčku.

Zdroj: Organic facts.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Výzkum naznačuje, že lidský mozek pracuje velice podobně jako kvantový počítač

Nejzdravější káva je filtrovaná, shodují se studie. Může...

Peugeot slaví 130 let závodění. Fascinující výstava...

Březen je ideální čas na jarní restart trávníku:...

Jaro je ideální čas na přípravu zahrady: Přilákejte...

Vůně benzínu sponzory neláká, dnešní motorsport je ve...

Domácí vaječný koňak jako krásný dárek. S vynikající...

Zavřít reklamu