Čísla hovoří jasně: Plodnost není věčná, po třicítce prudce klesá

Zdraví 05. ledna 2022 | 07:51 — Anna Novotná
Alarmujícím trendem v České republice je stále se zvyšující věk prvorodiček. Zatímco po sametové revoluci se první děti rodily průměrně ve dvaadvaceti letech, nyní jsme překročili hranici 30 let. Roste také počet žen, které mají první dítě až kolem 40. roku. Přitom v tomto věku je těhotenství podle statistik rovno zázraku.
Další 4 fotografie v galerii
V dnešní době je průměrný věk rodiček v ČR vyšší než 30 let / Pixabay

Příčin zvyšujícího se průměrného věku prvorodiček je mnoho, přesto je namístě věnovat pozornost další neúprosné statistice, která jasně ukazuje prudký pokles plodnosti po třicítce.

Vhodný věk na početí

Mezi lékaři panuje shoda ohledně ideálního biologického věku k početí, který je mezi 20. a 35. rokem, přičemž se obecně doporučuje poprvé otěhotnět do 25 let. V tomto období mají zdravé ženy největší počet kvalitních vajíček a největší šanci bezproblémově otěhotnět a donosit dítě.

Nejsme v tom sami

Ženy si s prvním dítětem dávají na čas. Zatímco před třiceti lety byl průměrný věk prvorodičky v Česku lehce nad 22. rokem, v současné době je to 30 let. Tento trend je však patrný i v dalších evropských státech, například v Německu, Francii, Británii nebo ve Skandinávii. Přitom takzvané biologické hodiny jsou neúprosné a s každým rokem výrazně klesá šance na početí.

Proč ženy těhotenství odkládají

Mezi hlavní důvody odsouvání těhotenství do pozdějšího věku ženy udávají studium, budování kariéry nebo nalezení vhodného partnera. Podle průzkumu Ústavu společenských a humanitních věd Univerzity Palackého v Olomouci jsou dalšími příčinami nepříznivá či do budoucna nejistá finanční situace nebo nevyřešené bydlení. Ať jsou důvody jakékoliv, je velmi žádoucí brát v potaz dokládaný fakt, že příliš dlouhé čekání může výrazně zkomplikovat jak početí, tak i úspěšné donošení dítěte.

Šance na početí s věkem klesá

Jak jsme zmínili, nejlepším obdobím pro početí je mezi 20. až 25. rokem, kdy žena otěhotní přibližně do 4 měsíců. Od 25 do 29 let je šance otěhotnět přirozenou cestou kolem 17 až 24 %. Po třicítce potřebuje žena na početí asi půl roku. Od 35 let se pak šance na otěhotnění prudce snižují. Od 40 let mají ženy jen asi 5 až 6% šanci na přirozené početí, a čekání může trvat až 20 měsíců.

Neplodnost není jen výsadou žen

Statistika neplodnosti je také velmi nelichotivá. V současné době trpí dvacetileté ženy neplodností jen v 7 % případů, kdežto pár let po čtyřicítce je to již 29 %. Se zvyšujícím se věkem také bohužel narůstá počet samovolných potratů. U žen od 40 do 44 let jich zaznamenáváme přibližně 34 % a od 45 let dokonce 53 %. Když k tomu připočítáme také rostoucí neplodnost u mužů, šance na přirozené početí je ve vyšším věku skutečně velmi malá. A spoléhat se na umělé oplodnění je doslova sázkou do loterie.

Další potíže v těhotenství

Lékaři také upozorňují na další nepříjemný fakt, a tím jsou rizika genetických vad, které jsou mnohem častější u starších (nejen) prvorodiček než u mladých žen. Vždy je také nutné přihlédnout k dlouhodobému zdravotnímu stavu ženy. Zatímco například ve 30 letech jsou cukrovka nebo vysoký krevní tlak vzácné, ve 40 letech už nejsou neobvyklé. Nebezpečí je také v tom, že s rostoucím věkem mohou ženu postihnout potíže v podobě těhotenské cukrovky, křečových žil nebo poruchy ledvin.

Jak zjistit plodnost

Páry, které nechtějí ponechat nic náhodě, mají možnost nechat si zjistit svoji plodnost. U mužů se vyhotovuje takzvaný spermiogram, ženy mohou podstoupit reprodukční imunologické laboratorní vyšetření. Všechny podrobnosti vám rád sdělí váš obvodní lékař, případně se můžete poradit s gynekologem nebo na klinikách reprodukční medicíny.

Zdroj: FN Olomouc, UP Olomouc.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu