Kovová pachuť v ústech může mít více příčin. Mohou ji způsobovat některé léky, ale i vážná onemocnění

Zdraví 25. listopadu 2021 | 08:05 — Kateřina Kofroňová
Máte již nějakou dobu pocit, že vnitřek vašich úst chutná po železe? Nejspíš se jedná o změnu vnímání chuti, která může být vedlejším projevem řady zdravotních onemocnění. Kovová pachuť v ústech je běžnější, než si možná myslíte. Může se jednat o špatnou ústní hygienu, ale možná také projev vážné nemoci.
Další 1 fotografie v galerii
Nezvyklou chuť kovu v ústech nepodceňujte a hledejte další příznaky / Shutterstock

Kovovou pachuť v oblasti úst či jazyka pociťuje velké množství lidí, není tedy ničím výjimečným. Odborně se označuje jako dysgeuzie a objevuje se buď náhle, z plného zdraví, nebo se rozvíjí po delší dobu. Pokud nemáte žádné jiné příznaky, nejspíš není důvod k obavám. Jestliže jste si však všimli i dalších neobvyklých stavů, je lepší konzultovat dysgeuzii s odborníkem.

Příčin kovové pachuti ve vašich ústech je celá řada od špatné ústní hygieny, alergických reakcí, těhotenství či nežádoucích účinků některých léků, chemoterapií či radioterapií. Může být ale také známkou dalších onemocnění, jako například Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby. U neřešených přetrvávajících problémů může dojít i ke ztrátě chuti, což často vede až k podvýživě, hubnutí nebo naopak přibírání nadváze a depresím.

Léky na předpis

Poruchy vnímání chuti jsou celkem častým vedlejším efektem celé řady léků na předpis. Patří mezi ně například antibiotika, allopurinol (lék na dnu), léky na krevní tlak, lithium, metformin (lék na cukrovku), léky užívané při osteoporóze nebo metazolamid.

Volně prodejné vitaminy a léky

Multivitaminy s těžkými kovy, jako je například chrom, měď a zinek, nebo léky proti nachlazení mohou rovněž způsobit kovovou chuť v ústech. Stejně jako prenatální vitaminy a doplňky železa nebo vápníku. Jakmile vaše tělo vitaminy nebo léky zpracuje, kovová chuť obvykle zmizí. Pokud ne, zkontrolujte na obale, zda jich neužíváte špatné množství.

Infekce

Také některá infekční onemocnění mohou způsobit změnu vnímání chuti, což může mít za následek kovovou pachuť v ústech. Jedná se například o běžné nachlazení, sinusitidu či infekce horních cest dýchacích. Chuť obvykle zmizí, jakmile se infekce vytratí.

Těhotenství

Dysgeuzie je velmi častá také v období probíhajícího těhotenství. Některé maminky mají chuť na okurky se šlehačkou, jiné maminky cítí pachuť kovu v ústech. Nejhorší bývají změny chuti v prvním trimestru, ale s postupujícím těhotenstvím by se měly postupně vytrácet.

Léčba rakoviny

Pacienti, kteří podstupují chemoterapii k léčbě rakovinného onemocnění, a to zejména u rakoviny v oblasti hlavy a krku, mohou zaznamenat řadu změn v chuti a čichu. A to včetně kovové pachuti v ústech.

Alergie

Kovová pachuť může být také známkou alergické reakce na určité potraviny, jako jsou zejména měkkýši či ořechy. Je to první známka anafylaxe, což je náhle vzniklý život ohrožující stav, jehož příčinou je přehnaná reakce organismu na některý alergen. Pokud máte pocit, že trpíte alergií na některé druhy potravin, především výše zmiňované, konzultujte to s lékařem a zeptejte se ho, co dělat, když u vás dojde omylem ke kontaktu s alergenem. Dále čtěte: Čistý jazyk vás zbaví zapáchajícího dechu a zvýrazní vnímání chutí. Čistit byste si ho měli každý den.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, medlicker.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu