Jak ulevit žaludku po vánočním přejídání

Zdraví 27. prosince 2021 | 09:27 — Mirka Malá
Potká to všechny, i ty, kteří se jinak během roku snaží dodržovat správnou životosprávu. Jenomže Vánoce patří mezi období, během kterého toho skutečně sníme nadměrné množství. A nejen to. Jíme i více cukrů a další nezdravých věcí, po kterých náš žaludek doslova šílí.
Další 1 fotografie v galerii
Vánoční přejídání může mít nepříjemné následky / Shutterstock

Takže jak to obvykle končí? Váš žaludek je přeplněný, už do sebe nemůžete dostat ani sousto, trápí vás nadýmání a v horších případech máte podrážděný žlučník či slinivku.

Proč se po vánočním obžerství cítíme mizerně

Protože jíme především jídla, která mají vysoký obsah tuku a cukru a navíc v nadměrném množství. A nadbytek tuku zpomaluje motilitu střev, jak píše Cosmopolitan. Fakt, že se tuky nemají rády s vodou, způsobuje jejich velkou odolnost, takže v našem trávicím systému spouští fyziologické reakce, které zpomalují vyprazdňování žaludku.

A k tomu si ještě přidejte ty hory cukru, který do sebe dostáváme díky všem těm rohlíčkům, vánočkám a dalším dobrotám. Cukry totiž kvasí ve střevech, což vede k nadýmání. Takže zkrátka smažené a sladké je opravdu smrtící kombinace, a to všechno do sebe dostáváme hned několik dní v řadě ve velkém množství.

Co s tím

Pokud se nechcete o Vánocích držet zkrátka a prostě se na celé to obžerství těšíte, pak není bohužel moc možností, jak narušené a mnohdy bolavé zažívání dát dohromady.

Můžete ale po dni, kdy jste toho snědli opravdu hodně, sami sobě ulevit tím, že ho vyměníte za den s lehkým jídlem. Což v českých poměrech ovšem znamená, že byste si asi nemohli dát tu kachničku se zelím nebo svíčkovou. Pravdou také je, že za takový jeden den se váš trávicí systém sotva vzpamatuje, jen mu tím prostě trochu ulevíte.

Částečnou pomoc můžete hledat také v lékárně a mít po ruce antacida, což jsou léky, které pomáhají překyselenému žaludku s trávením. A po všem tom sladkém věřte, že váš žaludek je skutečně překyselený.

A pak jsou tu ještě babské rady. Rozhodě by měl pomoci mátový čaj, který udělá vašemu zažívání dobře a pomůže i od nadýmání. Taky je dobré vyrazit na nějakou delší procházku, aby se vaše trávení dalo trochu do pohybu. Pokud vás od nadýmání bolí břicho, nebojte se použít nějaký teplý obklad, který pomůže od nesnesitelného tlaku v břiše. Dále čtěte: Antioxidační potraviny, které vám pomohou vybudovat zdravý imunitní systém. V této době to potřebujeme dvojnásob.

Zdroj: Cosmopolitan, Express.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu