Posiluje pití horké citronové vody imunitu, nebo jde jen o další mýtus?

Zdraví 02. ledna 2022 | 16:38 — Mirka Malá
Je to rozšířený zvyk. Horká voda s citronem, popřípadě ještě navíc s medem pomáhá zvyšovat odolnost imunitního systému, a tím nás chrání před nachlazením. Ale není to přeci jen další mýtus?
Další 1 fotografie v galerii
Pití citronové vody nepomůže / Pixabay

Ráno pije teplou vodu s citronem řada lidí. Tvrdí, že skvěle hydratuje, poskytuje samozřejmě také vitamin C, zlepšuje pleť, podporuje trávení a v neposlední řadě posiluje imunitu, a chrání tak před chřipkou a nachlazením. Tak co je na tom pravdy?

Citronová voda toho zmůže málo

Opravdu je jen málo věcí na teplé vodě s citronem, které jsou pravda a věda se za ně může zaručit. Jinak jsou to v podstatě jen babské povídačky, které se staly v posledních letech velmi populární.

Takže pitím citronové vody ani neomládnete, ani se vám nepodaří detoxikovat tělo, natož se nenechladit a tak dál. Jedinou fakticky podloženou výhodou citronové vody je, že obsahuje vitamin C z vymačkaného citronu.

A to znamená určitou podporu imunitního systému, ale kvůli správné hladině vitaminu C v těle samozřejmě není nutné pít horkou vodu s citronem. Ale samotný vitamin C má několik dalších výhod, například podporuje metabolismus kostí, takže zabraňuje ztrátě hustoty kostních minerálů a brání rozpadu kostní tkáně.

Pokud jde o myšlenku, že horkou vodu s citronem je nejlepší pít hned ráno nebo na lačný žaludek, všichni odborníci tvrdí, že neexistuje žádná optimální denní doba pro její pití a neexistuje žádný správný způsob, jak si ji připravit.

Pití horké vody s citronem má i svá rizika

Takže už víme, že pít horkou vodu s citronem je sice trochu k ničemu, ale zkazit se tím nic moc nedá. Přesto jsou tu rizika, která se mohou objevit v případě, že to přeženete. Příliš mnoho kyseliny citronové rychle narušuje sklovinu zubů, což může vést k zubnímu kazu. Vyplatí se tedy omezit množství citronové vody, které denně vypijete.

Horká voda s citronem není vhodná také pro lidi, kteří trpí pálením žáhy nebo kyselým refluxem, protože citrusové plody mohou tyto příznaky ještě zhoršit. Dále čtěte: Není vaše barva vlasů v zimě to, co jindy? Chladné počasí totiž ovlivňuje barvu vlasů.

Zdroj: Stylist, AFP.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu