Odhrnování sněhu je dobré cvičení. Ale jen pokud dodržujete správnou techniku

Zdraví 01. února 2022 | 20:27 — Mirka Malá
Meteorologové nás zase straší se sněhem, takže znovu se budeme činit s hrably a lopatami. Odborníci ale tvrdí, že to je poměrně dobré cvičení, nicméně musí se dělat správně.
Další 1 fotografie v galerii
Práce se sněhem je překvapivě zdravá / Pixabay

Podle odborníků totiž odhazování sněhu pomáhá budovat sílu horní části těla, ale také spaluje kalorie, zrychluje tep a pracuje i s břišními svaly.

Efektivní cvičení

Při správném provedení, podobně jako u chůze za účelem hubnutí, může být odhazování sněhu efektivním cvičením. Nejenže si při tom procvičíte své paže, ale také hýžďové svaly a dokonce i břicho. Vlastně při odhazování sněhu využíváte celé tělo včetně velkých svalových skupin, jako jsou nohy, záda a již zmíněné břicho. Když se zamyslíte nad tím, jaký pohyb děláte s lopatou, tak tomu opravdu tak je.

Jak si správně zacvičit při úklidu sněhu

Při otáčení trupu těla při pohybu lopatou využíváte šikmé a příčné břišní svaly, které jsou často při běžných cvičeních zanedbávány. Pokud to ale chcete dělat správně, pak se ujistěte, že při pohybu napínáte střední část, abyste udrželi břicho zapojené. Při odhrnování sněhu je také dobré si uvědomit, jaký dopad může mít rotace na záda a boky. Jednou z výhod plavání a chůze je, že mají nízký dopad, ale když odhazujete sníh, mohou se více namáhat vaše klouby. Ideálně se tedy před házením sněhu protáhněte nebo udržujte kolena mírně ohnutá, když házíte lopatou.

Házení sněhu je ale především skvělé na horní část těla a budete se divit, jaké další zdravotní výhody tato nenáviděná činnost má.

Kromě toho, že si zlepšíte celkovou kondici, pomůže házení sněhu se správným držením těla tím, jak posilujete jeho horní část. A protože jde povětšinou o stejný pohyb, je to vlastně takové malé kardio cvičení. A jak bylo prokázáno, za půl hodiny práce se sněhem podle své hmotnosti spálíte 200-300 kalorií.

Takže házet sníh je fajn, ale nic se nemá přehánět. Až zase napadne, dobře se oblečte a rozhodně si dělejte přestávky. Dále čtěte: Nejíte ryby a potřebujete omega-3? Jsou tu ještě další potraviny, které můžete do svého jídelníčku zařadit.

Zdroj: Woman and Home, Health.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu