Co se stane tělu, když přestanete jíst maso? Vlastně je to zdravé, ale jen za určitých okolností

Zdraví 09. února 2022 | 11:12 — Mirka Malá
Lze vyřadit maso zcela z jídelníčku? A je to pro tělo spíš dobře, nebo naopak špatně? I když bychom rozhodně neměli jíst maso každý den, bezmasá strava má svá pravidla.
Další 1 fotografie v galerii
Maso lze z jídelníčku vyřadit, ale je potřeba vitaminy a živiny správně nahradit / Pixabay

V první řadě je třeba říci, že přechod na bezmasou stravu a jeho dopad na tělo a zdraví závisí na tom, jaké maso a jak upravené jste dosud jedli.

Pro a proti

Maso má prospěšné i méně prospěšné složky a i u něj platí, že nic se nemá přehánět. "Maso poskytuje základní mikroživiny, jako jsou energizující vitaminy B, železo a zinek, je také zdrojem kompletních bílkovin," říká dietoložka Levy-Wollins. Kompletní proteinové jídlo obsahuje všech devět aminokyselin, které jsou považovány za nezbytné pro dobré zdraví a navíc si je tělo nedokáže vyrobit, takže je nutné je získávat ze stravy.

Kompletní bílkoviny je samozřejmě možné získat také z bezmasých zdrojů, jako jsou mléčné výrobky, vejce a sójové produkty, nebo rovněž z rýže a fazolí. Ale když z jídelníčku vypadne maso a není ničím nahrazeno, pak se časem dostaví nedostatek železa nebo vitaminu B12, anémie a úbytkek svalů.

Na druhou stranu jsou tu ale i jisté výhody, pokud přestanete jíst maso. Dojde totiž ke snížení nasycených tuků, cholesterolu a sodíku, což jsou všechno sloučeniny, které mohou zvýšit určitá zdravotní rizika u kardiovaskulárních onemocnění a vysokého krevního tlaku. Pokud je maso správně nahrazeno rostlinnými zdroji bílkovin, pak se může dokonce i prodloužit délka života.

Čím je potřeba maso nahradit

Pokud jste již vyřadili nebo chcete vyřadit maso ze svého jídelníčku, pak to nemůžete udělat jen tak. Je potřeba některé  vitaminy a živiny správně nahrazovat. Patří mezi ně pět vitaminů B, konkrétně niacin, thiamin, riboflavin, vitamin B6 a vitamin B12, stejně jako spotřeba bílkovin a obecných kalorií.

Pokud by se vám jich v těle nedostávalo, všímejte si příznaků, které rozhodně nepodceňujte. Například nedostatek vitaminu B12 se často projevuje jako slabost a celková letargie nebo jako bledá kůže.

Zdroj: Real Simple, Daily Advent.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu