Jak se zbavit křečových žil bez operace? Zkuste bylinné čaje, jejichž účinnost potvrzují studie

Zdraví 09. března 2022 | 10:19 — Zuzana Procházková
Křečové žíly jsou jedním z nejčastějších onemocnění dolních končetin. Obvykle se projevují zvětšením a vychlípením povrchových žil, což je provázeno bolestí, pocity tlaku a únavou. Křečové žíly nejenže vypadají neesteticky, ale také ohrožují zdraví. Na zmírnění příznaků a jako prevence fungují skvěle speciální bylinné čaje. Vyzkoušejte je také.
Další 3 fotografie v galerii
Křečové žíly postihují častěji ženy, ale nevyhýbají se ani mužům / Depositphotos

Mezi hlavní příčiny křečových žil se řadí nadváha, sedavé zaměstnání, životní styl nebo například dlouhé stání či sezení. Křečové žíly jsou však z velké míry ovlivněny také dědičností. Mezi další rizikové faktory se řadí menopauza či těhotenství, kdy dochází k mechanickému útlaku žil v okolí pánve a hormonálním změnám. Rizikem vzniku křečových žil jsou však také různé chirurgické zákroky a úkony, po kterých hrozí zánět. Poslední příčinou vzniku křečových žil, na kterou nesmíme zapomenout, je stáří člověka, kdy se pochopitelně s rostoucím věkem snižuje přirozeně elasticita žil.

Pokud se potýkáte s křečovými žílami, pak rozhodně sáhněte po některých účinných bylinných čajích, které zlepšují kvalitu žil i cév a poskytují úlevu. Více o přírodní léčbě křečových žil se dočtete v této studii. V každém případě však platí, že těžké stavy křečových žil je nutné řešit s lékařem.

Vilín

Vilín je jedním z nejznámějších léků na křečové žíly. Jedná se opadavé keře, které svým vzhledem připomínají lísku. Vilín má silné adstringentní vlastnosti a je užitečný při zmírnění hemoroidů i při průjmu. Používá se také k léčbě malých krvácení, přičemž by se měl užívat perorálně nebo lokálně. Pro přípravu nálevu vařte suchý vilín po dobu tří minut. Po dokončení jej nechte další tři minuty odpočívat. Užívejte dva šálky denně.

Kaštan

Kaštan je známý svými blahodárnými vlastnostmi pro krevní oběh, a právě z tohoto důvodu se často vyskytuje jako hlavní složka mnoha přírodních léčiv pro prevenci křečových žil. Jeho vlastnosti zlepšují funkce žil, snižují jejich objem a poskytují úlevu unaveným nohám. Chcete-li připravit nálev z kaštanu, povařte suchou rostlinu, nejlépe kůru s plody, po dobu tří minut. Poté nechte bylinkový čaj ještě další tři minuty odpočívat.

Cypřiš

Cypřiš je známý tím, že je vynikajícím přírodním lékem na křečové žíly používaným v lékařství již od starověku. Jeho plody mají vysokou adstringentní sílu, pomáhají cirkulaci krve, potlačují záněty a posilují stěny žil i cév. Navíc cypřiš usnadňuje pocení a pomáhá odstraňovat přebytečné tekutiny z těla. K přípravě nálevu se používají hlavně bobule, poté výhonky či listy.

Líska

Listy lísky jsou bohaté na třísloviny, flavonoidy, glykosidy a silice, což jsou složky, které velmi pomáhají při prevenci křečových žil. Líska zklidňuje peristaltiku a působí protiprůjmově. Dále léčí křečové žíly, záněty žil i hemoroidy. Bylinný čaj s listy lísky také zabraňuje zadržování vody, snižuje cholesterol, bojuje proti osteoporóze a pomáhá při chudokrevnosti.

Réva vinná

Červená réva je vzácná a velmi známá rostlina v boji s křečovými žilami. Její listy totiž stimulují žíly a pomáhají zmírnit unavené nohy. Réva je bohatá na vitaminy a třísloviny, zlepšuje odolnost cév a bojuje proti žilní nedostatečnosti. Na nálev nechte suché listy vinné révy vařit zhruba deset minut. Poté nechte ještě pět minut odpočinout. Dále čtěte: Některé byliny čistí lymfatický systém a podporují proudění lymfy. Zbavte se otoků a kožních problémů pomocí kopřivy a dalších.

Zdroj: World Journal of Pharmaceutical Research, Australian Family Physician.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu