Oblíbená potravina se špatnou pověstí. Po tomto zjištění si ji na talíř už nedáte

Zdraví 22. července 2017 | 13:06 — Monika Moorová
Mnozí mají červené maso na talíři i několikrát za týden a je pro ně základem jídelníčku. Poslední studie však s tímto druhem masa spojují zvýšená rizika vzniku některých chorob.
Dalších 10 fotografií v galerii
Vypadá to, že častá konzumace červeného masa má svá nemalá rizika / Shutterstock

Pokud vás dosud nic nepřesvědčilo o tom, proč snížit spotřebu červeného masa, pravděpodobně to nyní uděláte. O nebezpečí jeho nadměrné konzumace na lidské zdraví se toho napsalo už hodně, a to především se zvýšenou šancí na vznik rakoviny. Ale vypadá to, že červené maso toho může mít na svědomí daleko víc.

Proč bychom měli konzumaci červeného masa omezit na minimum?

Mezi lidmi je oblíbené především hovězí a vepřové maso. Je však třeba říci, že člověk byl v daleké minulosti spíše všežravcem. A ještě ve starověkém Řecku byla konzumace masa omezena jen na svátky a slavnostní příležitosti. Člověk tehdy nesnědl více než 5-10 kg masa ročně. Jeho konzumace však postupně vzrůstala a nyní činí 110-120 kg ročně. A takové množství, na úkor rostlinné potravy, už nám opravdu příliš neprospívá.

Posun z rostlinné stravy na stravu z velké části masitou přinesl množství nemocí, z nichž jsou mnohé potenciálně smrtelné. Nejnovější výzkum, zveřejněný v britském časopise Medical Journal ukazuje, že lidé konzumující převážně červené maso si zkracují svůj život. K rakovině tlustého střeva, o které se mluví ve spojitosti s tímto druhem masa již delší dobu, se přidávají i další život ohrožující choroby.

Na vině je železo a dusičnany

Příjem železa a dusičnanů z masa je spojen se zvýšeným rizikem vzniku nejrůznějších onemocnění. Pro mnohé je zřejmě překvapivým zjištěním, že třeba nadměrné množství železa by mohlo člověku uškodit. Celkově se železo považuje za jeden z důležitých minerálů, které potřebujeme pro bezproblémové fungování. Nicméně, jeho nadměrný příjem škodí životně důležitým orgánům, jakým je třeba srdce.

Častá konzumace červeného masa negativně ovlivňuje všechny naše orgány a zvyšuje se tak riziko vzniku mozkových příhod, ale i onemocnění srdce, jater, ledvin, onemocnění dýchacích cest, častějšího vzniku infekcí a cukrovky a v neposlední řadě i větší náchylnost ke vzniku nádorových onemocnění!

Pro většinu populace v tzv. rozvinutých zemí je maso jednou ze základních potravin. Problém je, že jej mnohdy konzumujeme výrazně více, než je pro náš organismus zdravé.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Je vaším snem zažít pulsující atmosféru nejslavnějšího...

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Zavřít reklamu