Trápí vás v létě nateklé a těžké nohy? Vsaďte na správnou masáž, cvičení nebo citrusy

Zdraví 10. června 2022 | 11:03 — Zuzana Procházková
Těžké nohy, otoky a pocity pnutí dolních končetin. Jedná se o velmi nepříjemný a obtěžující stav, který však může zejména v létě potrápit kohokoli z nás. Pakliže se to týká i vás, vsaďte na několik osvědčených rad, díky kterým lze snadno oteklým nohou přecházet.
Další 3 fotografie v galerii
Častou příčinou oteklých a težkých nohou je sedavé zaměstnání / Shutterstock

Zejména v létě si mnoho lidí stěžuje na pocity pnutí v dolních končetinách a jejich otékání. Nejedná se rozhodně o nic příjemného. Příčinou jsou často vysoké letní teploty, které dávají žilnímu systému výrazně zabrat. Kvůli tomu se v nohách hromadí krev, což způsobuje ony otoky. Ty však mohou být někdy doslova i bolestivé.

V jaké situaci se obrátit na lékaře

Pakliže i vás trápí otékání nohou, ale jedná se pouze o občasný diskomfort, jež je spojen například s vysokou fyzickou aktivitou, dlouhým stáním nebo naopak dlouhým sezením, pak rozhodně vyzkoušejte některou z níže uvedených rad, díky kterým ulevíte těžkým nohám. Jestli máte však oteklé nohy dlouhodobě a nic nezabírá, pak rozhodně vyhledejte lékaře, neboť se může jednat o příznak nějaké nemoci. Nejčastěji se jedná o chronickou žilní nedostatečnost, kdy „V první fázi onemocnění se zpravidla objevuje pocit těžkých nohou, pnutí a otoky po celodenní zátěži nebo v horku. Otok se během dne zvětšuje, večer je pak nejpatrnější. Ráno je noha opět normální,“ vysvětluje MUDr. Jakub Samek, interní lékař Nemocnice Na Františku.

V případě občasných a krátkodobých otoků nohou zejména v období léta, MUDr. Jakub Samek doporučuje dbát zejména na dostatečný pitný režim, protahování nohou, pravidelné cvičení a to není zdaleka vše.

1. Protahování

Jestliže máte zaměstnání, kde musíte celý den stát nebo naopak sedět, pak se rozhodně nezapomeňte během dne několikrát důkladně protáhnout. Protahujte pochopitelně zejména lýtka, prsty u nohou, zkrátka dolní končetiny celkově.

2. Pohyb

Nezapomínejte pravidelně cvičit, neboť je známo, že k otékání nohou přispívá nadváha. Dopřejte si krátkou procházku, abyste rozproudili krev v nohách. Postačí klidně pár minut. Kromě toho zařaďte například plavání, jógu, běhání nebo jízdu na kole. Na konci cvičení se vždy protáhněte se zaměřením na dolní končetiny.

3. Pitný režim

Dodržování pitného režimu je obzvlášť v létě nadmíru důležité. Vypít byste měli v průměru dva až tři litry vody, více pak pochopitelně pokud sportujete. Omezit byste měli pití slazených sycených nápojů a rozhodně jimi nenahrazovat denní pitný režim. Tím omezíte nadbytečné zadržování vody v těle, které je jednou z nejčastějších příčin oteklých nohou.

4. Masáž

Na otoky dolních končetin je velmi účinná masáž. Tu si buď můžete udělat sami nebo si zajít například na speciální lymfatické masáže či masáže zaměřené na dolní končetiny. Pakliže si nohy chcete namasírovat sami, tak si zakupte nějaký chladivý gel, který si večer naneste na nohy, a následně si je namasírujte tak, jak vám to bude příjemné. Podpoříte tak jejich prokrvení.

5. Citrusy

O citrusech se ví, že obsahují vysoké množství flavonoidů, jež zvyšují napětí žilní stěny, čímž podporují mikrocirkulaci. Díky tomu mohou ulevit od pocitu těžkých nohou nebo tomuto problému celkově předcházet. Vybavte se proto citrusy a připravte si například osvěžující limonádou připravenou pouze z vody a vymačkané citrusové šťávy.

6. Úleva nohám

Tato rada je určena zejména těm, kteří mají sedavé zaměstnaní. Je vhodné, abyste si dali v průběhu dne párkrát nohy nahoru, nad úroveň srdce, díky čemu jim velmi ulevíte. Doma si pak na ně může položit ručník, který jste si nechali v mrazáku na pár minut zchladit.

7. Střídavá sprcha

Střídavá sprcha, tedy střídaní ledové a velmi teplé vody, je velmi efektivní způsob, jak předcházet oteklým nohám. Ráno, večer a klidně i v poledne, pokud máte tu možnost, si střídavě pár minut sprchujte nohy ledovou a poté teplou vodou. Tato střídavá sprcha krásně rozproudí krev v nohách a uleví od bolesti. Dále čtěte: Dovolená v Česku i zahraničí: Jak má vypadat cestovní lékárnička a co rozhodně nesmí chybět.

Autorský článek, další zdroj: MUDr. Jakub Samek, medicalnewstoday.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu