Právě kvete léčivý černý bez. Uleví od horečky, migrény a zánětech močových cest

Zdraví 11. června 2022 | 10:23 — Zuzana Procházková
Už jste si natrhali květy černého bezu? Pokud ne, tak se pro něj rozhodně vydejte. Černý bez je totiž doslova zázračná rostlina s mnohými léčivými či blahodárnými účinky na lidský organismus. Navíc skvěle chutná a můžete z něj připravit lahodný sirup nebo med.
Další 3 fotografie v galerii
První polovina června je ideální pro sběr květů černého bezu / Shutterstock

Na černý bez nedaly naše babičky dopustit a využívaly jej k úlevě od mnohým zdravotních potíží. V minulosti však byly černému bezu dokonce připisovány až magické schopnosti. Například těhotné ženy ho líbaly, aby zajistili zdraví a šťastnou budoucnost svému dítěti. Kromě toho se černý bez sadil okolo domova, neboť se věřilo, že tato rostlina ochrání dům před vším zlým.

V dnešním článku se však podíváme na ty skutečné účinky černého bezu, pro které je tato rostlina využívána v lidovém léčitelství již po staletí.

Co lze z černého bezu sbírat

Nejprve je potřeba si ujasnit, co z keře černého bezu můžeme sbírat a na co si naopak dát pozor. Rozhodně je velkou výhodou skutečnost, že u černého bezu upotřebíte téměř každou jeho část. Využívány jsou zejména plody a květy, ale i kořen, kůra či list mají své uplatnění. Obecně se však nejčastěji trhají ploché žlutobílé květy, které se suší. Ve druhém případě, jakmile tyto květy odkvetou, sbíráme plody černého bezu, tedy černé kuličky.

Pozor na semínka uvnitř bobulí

Při konzumaci čerstvých plodů je potřeba být velmi obezřetný. Semínka uvnitř dozrálých bobulek černého bezu jsou totiž jedovatá. Pokud byste čerstvých bezinek snědli hodně, mohli byste se otrávit. Proto plody černého bezu vždy tepelně upravte, což jed neutralizuje.

Pomáhá při respiračních potížích

Jak již bylo řečeno na začátku, černý bez je právoplatným králem mezi léčivými keři a má svoji nezastupitelnou roli v rámci lidového léčitelství. Jeho nejznámější léčebné účinky se nejspíše týkají oblasti respiračních potíží. Sirup z bezinek totiž dokáže zmírňovat projevy chřipky i nachlazení, a navíc je schopen zkrátit dobu léčení tohoto typu onemocnění, o čemž pojednává tato zahraniční studie.

Podpora imunity

Dále je černý bez velmi ceněný pro svůj vysoký obsah antioxidantů. Ty hrají obecně stěžejní roli v rámci imunity a ochrany před různými chronickými či infekčními chorobami. V rámci nejedné odborné studie byl zkoumán obsah antioxidantů u několika bobulovin, přičemž bezinky z toho vyšly jako zcela nejlepší.

Záněty močových cest

Mezi další skvělé pozitivní účinky černého bezu se řadí například to, že působí močopudně a protizánětlivě. Díky tomu čaj z černého bezu ocení zejména lidé, které se potýkají s akutními záněty močových cest a ledvin.

Migrény a bolesti hlavy

Nakonec lze bezinky využít i k inhalačním účelům, které pomáhají ulevit od bolestí hlavy, migrén, bolestí zubů nebo dokonce i uší. Dále čtěte: Dovolená v Česku i zahraničí: Jak má vypadat cestovní lékárnička a co rozhodně nesmí chybět.

Zdroj: National Library of Medicine, Science Direct.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu