Proč si dopřát během léta meloun každý den: podporuje imunitu, bojuje proti zánětům a zlepšuje trávení

Zdraví 25. června 2022 | 15:37 — Zuzana Procházková
Bez šťavnatého, osvěžující a sladkého melounu si léto umí představit jen málokdo. Kromě toho, že dokáže perfektně uhasit žízeň, má meloun mnoho zdraví prospěšných účinků na naše zdraví.
Další 3 fotografie v galerii
Vodní meloun je ideální osvěžující svačinkou během letních dnů / Depositphotos

Snad není nic více osvěžující, než si dopřát vodní meloun jako letní svačinku. Je totiž z 92 procent tvořen vodou a zbylých 8 procent představují zdraví prospěšné látky. Co se týká vitaminuů, tak vodní meloun obsahuje v nejvyšší míře vitamin C, B4, B5 a B3. Naleznete v něm však také vitamin E, B6, B1, B2, A nebo B9 avšak v menším zastoupení. Z hlediska minerálů je vodní meloun bohatý na draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo a zinek.

Jak již bylo řečeno na začátku, vodní meloun obsahuje velké množství cenných látek, vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Z důvodu toho jeho konzumace prospívá našemu zdraví. Níže se podíváme na hlavní zdravotní benefity.

1. Imunita

Vodní meloun je ceněný pro svůj obsah lykopenu. Jedná se o významné rostlinné barvivo, které dodává zelenině i ovoci červenou barvu. Řadí se ke karotenoidům a kromě vodního melounu lykopen naleznete například v šípcích, červeném grapefruitu nebo rajčatech. Lykopen je přírodní antioxidant a chrání naše tělo před vlivem volných radikálů. Díky tomu posiluje imunitu a zabraňuje zánětům. Více o lykopenu pojednávají odborníci v této zahraniční studii.

2. Hydratace

Jelikož obsahuje meloun více jak 90 procent vody, tak pomáhá udržovat tělo hydratované, což je zejména v horkých letních měsících velmi důležité. Navíc melounem můžete nahradit i část pitného režimu, zejména u dětí, které nechtějí pít obyčejnou vodu.

3. Trávení

Meloun přirozeně díky vysokému obsahu vody a vlákniny reguluje trávení a pravidelné vyprazdňování. To jistě ocení zejména osoby trpící zácpami. Zde je však potřeba podotknout, abyste zbytečně neutráceli peníze za dražší bezsemenné melouny. Semínka jsou totiž také zdraví prospěšná a doporučuje se jich několik skonzumovat.

A z jakého důvodu? Napomáhají transportování esenciálních aminokyselin jako například látky arginin, která zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému. Kromě toho jsou semínka vodního melounu cenným zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Tím podporují správnou peristaltiku střev, a působí jak proti zácpě, tak průjmu.

4. Zdravá pleť, vlasy i nehty

Díky vysokému obsahu vitaminu C a A má meloun schopnost podporovat kvalitu a zdraví pleti, vlasů i nehtů. Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu, který pomáhá udržovat pružnou pokožku a podporuje kvalitu vlasů. Oproti tomu zase vitamin A se vyznačuje schopností vytvářet a opravovat kožní buňky. Samozřejmě i ostatní spektrum vitaminů a minerálů, jež vodní meloun obsahuje, mají pozitivní vliv na celkovou kvalitu vlasů, pleti a nehtů. Dále čtěte: Doporučení, jak během léta nejlépe zrychlit metabolismus a podpořit hubnutí.

Zdroj: The Journal of Nutrition, healthline.com, medicalnewstoday.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu