Co vás čeká, když přestanete pít alespoň na jeden týden kávu? Dočasné zhoršení trávení, ale i lepší zvládání stresu

Zdraví 11. srpna 2022 | 12:52 — Zuzana Procházková
Život bez kávy si mnozí nedovedou představit. Každé ráno začínají jedině se šálkem kávy a poté pokračují dalšími několika šálky během dne. Závislost na kávě je zkrátka silná. Zkuste si udělat test a přestaňte pít kávu po dobu jednoho týdne. Prozradíme vám, jaký vliv bude mít tato „odvykačka“ na vaše zdraví a tělo.
Další 3 fotografie v galerii
Káva respektive kofein je nejvyužívanějším simulantem na světě / Depositphotos

Káva, potažmo kofein, je nejvyužívanějším simulantem na světě. Důvody jsou prosté. Pakliže kávu pijeme v přiměřené míře, za co jsou považovány maximálně 4 až 6 šálků denně, pak je vliv kofeinu na lidský organismus velmi pozitivní. Kofein snižuje únavu, vyčerpání a zvyšuje pozornost, což prokázaly výsledky mnohých studií. To jsou nejspíš účinky, které si s požitím kávy spojujeme nejčastěji. Možná jste však nevěděli, že kofein také dokáže potlačovat bolest, prospívá játrům, zrychluje metabolismus a potlačuje chuť k jídlu.

Všeho moc škodí

Ovšem i zde platí to, že všeho moc škodí. Proto, pokud byste pravidelně pili více kávy, než je doporučená denní dávka, její pozitivní účinky se rozhodně nenásobí, ale naopak. Podle výživové specialistky Zuzany Černé může nadměrná konzumace kofeinu způsobovat problémy s usínáním, spánkem, dále může zvyšovat hladinu krevního tlaku, způsobovat bolesti hlavu, dehydrataci, bolesti žaludku, pálení žáhy, zhoršovat kvalitu pleti, a dokonce zvyšovat riziko depresí a úzkostlivých stavu. Proto rozhodně nepřekračujte maximální doporučenou dávku.

Pakliže si chcete sami vyzkoušet, jak moc jste na kávě závislí a jak vás ovlivňuje, není nic lepšího, než ji na několik dnů vynechat. A co na sobě můžete brzy začít pozorovat?

Lepší spánek i usínání

Sice je káva účinným simulantem a snižuje únavu a podporuje výkon v krátkodobém hledisku, ale její konzumace narušuje usínání a spánek. Proto lidé, kteří pijí i více jak 6 šálků kávy denně, mají obvykle problémy s usínáním a méně kvalitní spánek. Jakmile kávu vysadíte, zanedlouho pocítíte mnohem kvalitnější spánek a svěží ranní vstávání.

Lepší zvládání stresu

Nejenže díky vynechání kofeinu si vaše tělo postupně upraví cyklus spánku a budete se cítit mnohem lépe přes celý den, ale také budete odolnější vůči stresu, a to ať už v práci nebo doma. Pochopitelně se může stát, že vaše tělo bude prvních pár dnů toužit po šálku pořádně silné kávy, ale tento pocit brzy odpadne.

Dočasné zhoršení trávení

Třetí bod je velmi individuálním, přesto je častým jevem, že se po vynechání kofeinu bude dávat do kupy vaše trávení. Někteří pozorují ihned zlepšení, jiným zase absence kofeinu může například dočasně způsobit zácpu. Záleží však na tom, jak často a jakou kávu jste byli zvyklí pít. Samozřejmě i tyto příznaky brzy odezní, a budete se cítit mnohem lépe. Dokonce pokud jste byli zvyklí pít kyselejší druhy kávy, jako pravou Arabicu, tak odpadnou problémy s pálením žáhy, které kyselé kávy často vyvolávají.

Dočasně nižší fyzický výkon

Dále, po vynechání kofeinu můžete dočasně pociťovat, že nepodáváte takové fyzické výkony, jako jste byli zvyklí. Káva totiž roztahuje cévy a zrychluje proudění krve, tedy i okysličování. Proto dbejte na důkladné rozcvičování a zahřívání těla, neboť kávový doping za vás srdce nerozbuší. Dále čtěte: Geniální triky, jak schovat telefon a jiné cennosti u vody před zloději.

Autorský článek, další zdroj: National Library of Medicine.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu