Pro ženy po čtyřicítce: Co a kdy jíst, abyste nepřibrala, včetně příkladu konkrétního jídelníčku

Zdraví 06. srpna 2023 | 07:35 — Anna Novotná
Jídelníček pro ženy po čtyřicítce by měl být zaměřen na zdravou stravu, která pomůže udržet zdravou váhu a podpoří celkové zdraví. Určitě je důležité zaměřit se na příjem bílkovin a vyhnout se prázdným kaloriím. Bílkoviny jsou důležité pro udržení svalové hmoty a metabolismu. V tomto článku se dozvíte nejdůležitejší informace o správném stravování včetně příkladu jídelníčku pro ženy po čtyřicítce.
Další 1 fotografie v galerii
Je důležité zaměřit se na příjem bílkovin a vyhnout se prázdným kaloriím / Depositphotos

Jídelníček pro ženy po čtyřicítce by měl být zaměřen na zdravou stravu, která pomůže udržet zdravou váhu a podpoří celkové zdraví. Důležitým aspektem je také snižování příjmu nezdravých tuků a cukrů. Tyto potraviny mohou způsobit zvýšení hladiny krevního cukru a cholesterolu a zvýšit riziko vzniku srdečních chorob a dalších zdravotních problémů. Místo toho by měla být strava zaměřena na zdravé tuky, jako jsou olivový olej, avokádo, ořechy a semena, a na přirozeně sladké potraviny, jako jsou ovoce.

Pokud se chcete udržet po čtyřicítce ve formě, je důležité dbát na několik faktorů, které mohou mít vliv na úspěch vaší stravy a celkové zdraví:

Zvýšit příjem bílkovin: Bílkoviny jsou důležité pro udržení svalové hmoty a metabolismu. Proto byste měli zvýšit příjem bílkovin alespoň o 10-20 %.
Vyhnout se prázdným kaloriím: Vyhněte se prázdným kaloriím z procesovaných potravin, cukrů, sladkostí a alkoholu.
Konzumovat více zeleniny a ovoce: Zelenina a ovoce jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, která pomáhá udržet zdravé trávení a zlepšuje celkové zdraví.
Přidat celozrnné potraviny: Celozrnné potraviny jsou bohaté na vlákninu a další důležité živiny. Vyhněte se bílému chlebu, rýži a těstovinám a snažte se nahradit je celozrnnými alternativami.

Konzumovat zdravé tuky: Zdravé tuky, jako jsou olejovité ryby, olivový olej, avokádo a ořechy, jsou důležité pro zdraví srdce a mozkovou funkcí.
Správná hydratace: Pijte dostatek vody a vyhněte se sladkým nápojům a alkoholu.
Pravidelně cvičte: Pravidelný pohyb a cvičení jsou důležité pro udržení svalové hmoty a metabolismu. Zařaďte procházky. Auto nebo MHD vyměňte za chůzi nebo kolo, pokud je to možné.

Důležité je si uvědomit, že každá žena má odlišné potřeby a preference, takže je důležité přizpůsobit stravu a cvičení svým individuálním potřebám a chuťovým preferencím. Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo potřebujete konzultaci ohledně vaší stravy, obraťte se na odborníka na výživu nebo lékaře.

Zde je několik tipů, jak sestavit zdravý jídelníček:

Snídejte zdravě - Snídaně by měla být výživná a obsahovat dostatek bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Dobrou volbou může být například jogurt s ovocem a ovesnou kaší, celozrnný toast se šunkou a vejcem, nebo smoothie s ovocem a zeleninou.

Dejte si menší porce - Pokud chcete udržet váhu, je důležité omezit množství jídla, které jíte. Snažte se jíst menší porce a jíst pomaleji, aby vaše tělo mělo čas na signál nasycení.
Zahrňte do své stravy dostatek bílkovin - Bílkoviny jsou důležité pro udržení svalové hmoty a metabolismu. Snažte se zahrnout do své stravy dostatek bílkovin z různých zdrojů, jako jsou maso, ryby, vejce, luštěniny a ořechy.

Zvolte zdravé tuky - Zdravé tuky jsou důležité pro správnou funkci těla a mohou také pomoci udržet pocit sytosti. Zahrňte do své stravy zdravé tuky z různých zdrojů, jako jsou avokádo, olivový olej, ořechy a semínka.

Omezte příjem cukru - Cukr může být škodlivý pro zdraví a může také přispět k přibírání na váze. Snažte se omezit příjem cukru a vybírejte spíše potraviny s nízkým glykemickým indexem, které budou postupně uvolňovat energii do vašeho těla.

Zahrňte do své stravy dostatek ovoce a zeleniny - Ovoce a zelenina jsou důležité pro zdraví, obsahují důležité vitaminy, minerály a vlákninu. Snažte se jíst různé druhy ovoce a zeleniny, ideálně sezónní.

Příklad jídelníčku pro ženu po čtyřicítce

Den 1:

  • Snídaně: Celozrnný toast s avokádem a rajčetem, ovoce, šálek čaje nebo kávy
  • Svačina: Jablko, pár oříšků
  • Oběd: Quinoa salát s kuřecím masem, zeleninou a dijonskou omáčkou
  • Svačina: Jogurt s ořechy a ovoce
  • Večeře: Grilovaný losos s brokolicí a bramborem, šálek zeleného čaje

Den 2:

  • Snídaně: Omeleta s špenátem a sýrem, celozrnný toast, šálek kávy nebo čaje
  • Svačina: Plátek krůtího masa, šálek bílého jogurtu, ovoce
  • Oběd: Restovaná rýže s kuřecím masem, zeleninou a zázvorem, šálek čaje
  • Svačina: Smoothie s ovocem a zeleninou, několik mandlí
  • Večeře: Kuřecí maso s quinoou a zeleninou, šálek zeleného čaje

Den 3:

  • Snídaně: Tvaroh s ovoce a ořechy, celozrnný toast, šálek kávy nebo čaje
  • Svačina: Mrkev, sýr
  • Oběd: Pečená ryba s bramborami a zeleninou, šálek čaje
  • Svačina: Celozrnný chléb s pomazánkou z tuňáka a zeleniny, ovoce
  • Večeře: Krůtí steak s fazolovým salátem a čerstvým zeleným salátem, šálek zeleného čaje

Den 4.

  • Snídaně: Ovesná kaše s ovocem a ořechy, nebo celozrnný toast se šunkou a vejcem, čaj nebo káva bez cukru.
  • Svačina: Ovoce, zelenina nebo jogurt s ořechy.
  • Oběd: Grilovaná kuřecí prsa s quinoou a zeleninou, nebo těstoviny s rajčaty a bazalkou, zeleninový salát s olivovým olejem a octem.
  • Svačina: Celozrnný chléb s humusem a zeleninou, nebo sýr a zeleninové tyčinky.
  • Večeře: Grilovaný losos s bramborovou kaší a dušenou zeleninou, nebo pečená kuřecí prsa s quinoou a zeleninou, zeleninová polévka s celozrnným chlebem.
  • Před spaním: Někdy se může stát, že jdete spát později a máte před spaním hlad. Můžete si dát zeleninu nebo třeba jeden bílý jogurt (ne smetanový). Např. Nastrouhaná salátová okurka s bílým jogurtem je skvělou volbou. Stačí okurku nastrouhat, smíchat s bílým jogurtem, osolit a opepřit a lahodná zdravá rychlovka je na stole.

Rada na závěr

Je důležité si uvědomit, že každá žena má odlišné potřeby a preference, takže je nutné přizpůsobit jídelníček svým individuálním potřebám a chuťovým preferencím. Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo potřebujete konzultaci ohledně vaší stravy, obraťte se na odborníka na výživu nebo lékaře.

Autorský článek, další zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov, www.mayoclinic.org, www.eatright.org, www.nutritiondata.self.com, knihy o zdravé výživě "Zdravý jídelníček" od Jaroslava Doubravy nebo "Jíst, aby se tělo uzdravilo" od Dr. Joshuy Axe.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu