Priessnitzovy zábaly fungují nejen na bolavý krk, musí se ale dělat správně

Zdraví 02. listopadu 2023 | 07:27 — Anna Novotná
Priessnitzův zábal je skvělá přírodní cesta, jak se zbavit úmorného kašle, bolesti v krku nebo teplot. Jeho zdárný účinek je ale podmíněn jednou základní věcí - musíte ho provést správně. Když v postupu cokoliv změníte, na vyléčení můžete čekat marně.
Bolest krku lze zmírnit Priessnitzovým zábalem / Depositphotos

Priessnitzovy obklady vymyslel Vinzenz Priessnitz, zakladatel vodoléčby. Díky němu se vodoléčebné procedury rozšířily po celé Evropě. Zábaly, které nesou jeho jméno, běžně svým pacientům doporučují i praktičtí lékaři. Přesto se najde řada těch, kteří o účincích Priessnitzových zábalů pochybují a považují je za babskou radu. Jenže tyto obklady skutečně zabírají, musejí se ale dělat správně.

K čemu je dobrý Priessnitzův obklad

Jde o studený zapařovací obklad, který se přikládá lokálně na postižené místo s cílem dosáhnout zvýšeného prokrvení.

Používá se při řadě nemocí - angíně, nachlazení, laryngitidě, horečce (nad 38 stupňů Celsia), na hrudník při suchém dráždivém kašli, na klouby při revmatických obtížích, k relaxaci kosterního svalstva a při dalších příležitostech. 

Přikládá se tak nejen na krk, ale i na klouby (koleno, rameno, loket...). Pomáhá při léčbě onemocněních těchto kloubů, zmírňuje bolest, uvolňuje hypertonus svalstva kolem kloubu, také pomáhá při léčbě zánětlivých procesů v kloubních strukturách, šlachách a úponech svalů.

Zábal také zlepšuje cirkulaci (například při trombózách), dobře funguje na podkožní hematomy (modřiny) a otoky (rychlejší vstřebávání), na uvolnění svalového napětí či výrony kloubů nebo pohmoždění svalů.

Je to léty prověřená procedura, která vede ke zlepšení prokrvení v místě působení a tím ke zrychlení hojivých procesů v těle.

Jak Priessnitzův obklad připravit

Na kůži nejdříve přiložte látku namočenou ve studené vodě a přitiskněte ji tak, aby dobře přiléhala. Na ni přiložte nepromokavou vrstvu, například igelit, který musí mokrou látku všemi směry přesahovat. Díky němu dojde k zapaření. Poslední vrstvu tvoří suchá látka, například šála nebo šátek.

Zábal nechte působit po dobu 30 až 60 minut. Pro intenzivní terapii je možné provádět 2× denně.

Obecně platí, že při aplikaci Priessnitzova obkladu je třeba dbát hlavně na to, aby byl nejdéle po třech hodinách odstraněn, někteří uvádějí, že stačí 45 až 60 minut. V některých případech se nesmí používat - samozřejmě neměl by se přikládat na místa infikovaná, záněty, špatně se hojící rány, kožní nemoci typu ekzém a tak podobně. V případě malých dětí je třeba se o jeho aplikaci nejprve poradit s lékařem.

Jak obklad funguje

  • Obklad účinkuje ve třech fázích. Pod obkladem nejprve dojde k hypotermii, teplota se sníží. Toto trvá přibližně dvě až tři minuty a dochází k vazokonstrikci (zúžení) cév.
  • Poté se teplota stabilizuje a vazokonstrikce se mění na vazodilataci (rozšíření cév). Tato fáze se nazývá izotermická a měla by trvat přibližně 30 až 40 minut.
  • Nakonec dochází ke zvýšení teploty a v místě působení vzniká přehřátí. Nastává lokální vazodilatace. Tato hypertemická fáze by měla trvat 60 až 80 minut.
  • Obklad by se měl sundat po dvou, nejdéle třech hodinách. Pokud by se měl používat opakovaně, je třeba dodržet tří až čtyřhodinovou přestávku.

Autorský článek, další zdroj: wikipedia.org

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu