Jak udělat tu nejlepší domácí majonézu do bramborového salátu?
Původ majonézy je spojen se jménem francouzského vévody de Richelieu. Podle jedné verze byla poprvé připravena na oslavu vévodova dobytí pevnosti Mahonu na španělském ostrově Menorca v roce 1756. Podle jiné verze ji vévoda de Richelieu připravil sám, vlastnoručně, během obléhání pevnosti Mayenne roku 1757.
Ať tak či onak, majonéza se stala součástí našeho jídelníčku a vánoční bramborový salát si bez ní v mnoha rodinách neumí představit. Majonézu a tatarku můžete samozřejmě pohodlně koupit v každém obchodě. Ovšem nikdy pořádně nevíte, co v ní je. Proč si tedy nezkusit vyrobit majonézu a tatarku doma? Je to skutečně jednoduché a laciné.
Co budeme na majonézu potřebovat?
- 750 ml studeného slunečnicového oleje
- jeden žloutek
- dvě kávové lžíce hořčice
- špetka soli
Postup
V misce důkladně rozmícháme žloutek a dvě lžíce hořčice. Za stálého šlehání postupně pomalu přiléváme studený olej. Ale skutečně pomalu. Jinak hrozí, že se vám majonéza "zdrcne". Na šlehání můžete použít i ruční mixér. Šlehejte do té doby, dokud nebude majonéza hustá. Nelekejte se hustější konzistence.
Udělejte si domácí tatarskou omáčku
Základem tatarské omáčky je majonéza, recept již znáte. Do majonézy najemno nakrájejte cibuli a sladkokyselé okurky podle chuti. Přidejte polévkovou lžíci cukru, dvě kávové lžičky bílého vína a kávovou lžičku worcesterské omáčky. Osolte. Směs důkladně promíchejte a nechte alespoň dvě hodiny uležet.
Podle odborníků na výživu není majonéza rozhodně tak nezdravá, jak si mnozí myslí. Kvalitní majonézy jsou totiž vyráběny z rostlinných olejů, které obsahují zdraví prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny, včetně esenciálních omega 3 mastných kyselin. Lžíce kvalitní majonézy denně, neublíží ani těm, co drží redukční či nízkocholesterolovou dietu. Více o tomto tématu jsme psali zde.